Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Родения след 1989 г нов български политически елит - всички с корени в комунизма, замени с лекота сърпа и чука на комунистическата държава с парите и бизнеса, олигархията и политическата мафия, бедността и мизерията на неолибералната.
Защо комунистите не успяха да построят социализма и дори загубиха постигнатото? Обяснение на прехода

Чуват се искания към БСП да носи отговорност за последните 70 години. Ние продържаваме да не знаем, че БСП няма такова дълго минало, тя от първия си час е нова партия идеологически различна от БКП. БКП бе носител на градивната марксическа идеология, а БСП от първия си час е носителка на неолибералната деградивна идеология, коренно различна от марксическата. Неолибералната идеология е носител на представителната (фалшива) демокрация, която се счита за нисша форма на духовно и обществено развитие.

Ние продължаваме да бъркаме политическата система на БКП с материалната. Източноевропейските комунисти имаха собствена политическа система, но не и материална. Те градяха материална система като западна Европа по теориите на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс, стъпил върху „Капитала „ на Маркс за „държавен социализиран капитализъм“, известен още като „социализъм“, „социална държава“ с още едно име „Държава на всеобщото благоденствие“, считаща се за най-развита, градивна и хуманна форма на капитализма.
Но не искаха да признаят това и водачът на системата Сталин изкриви много теориите на Кейнс като премахна пазарните отношения и малкия и среден частен бизнес и сектор в икономиката.

Западът и изтокът строяха социална държава при различни политически системи. Западна Европа имаше политическа система изградена на принципите на реалната демокрация с правова държава, а източната система на комунистите не бе заложила демокрацията и нямаше правова държава, тя бе духовно изостанала от Европа система и вместо правова държава изгради тоталитарна държава на един отбран елит, който колеше и бесеше и беше сложил цялата държава под мишницата си.
Тежката без демокрация политическата система изяде главата на комунистите, те не можаха да построят социализма, в края на 80-те години системата на „сталинисткия социализъм“ забуксува на едно място и изпадна в криза.

Това се използва от Роналд Рейгън, който постави родения пред 70-те години в САЩ „неолиберализъм“ за държавна идеология на САЩ. Той подкупи последните елити на Комунистическите партии да внесат след 1989 г. неолиберализма в техните страни без да питат народа си с нито една форма на демокрацията, както бяха свикнали да управляват, и по -този начин източните комунисти замениха старата си обществена система „социализъм“ с нова- „неолиберализъм“.

Голяма част от българите все още не знаят, че живеем от 30 години в епохата на последния стадий на капитализма известен с името неолиберализъм и познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Негов главен бог e парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото.
Неолиберализмът е коренно различен вид капитализъм от социализирания капитализъм, връща капитализма в първоначалния му хищнически вид.

У нас последния елит на БКП около Луканов внесе неолиберализма с американския план "Ран Ът". Същите регистрираха БСП ,която първа започна грабежа на държавата, роди олигархията, спретна мутренския преход и роди всички останали партии по свое неолиберално-олигархично подобие.
Комунистите бързо се преобразиха от „борци против капитализма“ в „едри хищни капиталисти -олигарси и мултимилионери от неолиберален вид“ , разграбиха и ликвидираха икономиката и добрата социална система, която БКП изгради и сега от социалната държава на БКП нищо не е останало.

Социалната държава става най -градивния и мощен идеал на всички европейски народи от ВСВойна до сега. Благодарение на нейната дълбоко хуманна същност, Европа се вдигна от разрухата на войната и западноевропейците изградиха едни от най-мощните икономики в света, достигнаха висок жизнен стандарт, точно 15 пъти по-висок от този на българите сега.
Западна Европа успя да изгради напълно социализма и реализира двете тези на Маркс заложени в „Капитала“ , като премахна експлоатацията на наемния труд и несправедливото разпределение на печалбата. За най-добре изградени социални и правови държава в Европа се счита и най -индустриално развитите страни- Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария.

БКП също изгради много, превърна България от изостанала селскостопанска страна в индустриална, даде труд , хляб и жилище на всеки,с добро безплатно образование и здравеопазване.
Но източната система поради тежката си политическа система без демокрация и сталинистките грешни икономически теории загуби съревнованието със западната и изостана от нея.

Дадоха ми пример как образно да се покаже разликата между БКП и БСП като се направи от една и съща калпава глина две фигури и двете да са грозни.
Въпросът е, че фигурките са различно грозни, точно заради материалната си страна. Фигурката на БКП е грозна само в едната половинка на лицето си ( политическата), но другата половинка(материалната страна) е красива, защото създаде материален просперитет на нацията и това е главната причина да бъде харесвана от възрастното население и до сега да мечтае да върне социалната система на БКП.
Докато лицето на БСП е грозно и в двете с половинки, защото само е рушело и разграждало създаденото от БКП. Децата след 1989 г. унищожиха и разграбиха създаденото от бащите им преди това.

Възрастното население и до сега и да мечтае да върне социалната система на БКП
БКП загуби именно поради тоталитарната си политическата си система с една партия, чийто последен елит държеше цялата власт на държавата в ръцете си и я използваха да се обявят за „наследници на БКП“, с единствената цел да заграбят отромната материална база на партията и от там цялата икономика на страната.
Точно материална страна -социалната държава се използва от нашите спекулативни политици включително и БСП, да обещават на възрастните хора, че ще му построят социална държава по подобие на старата Тодор Живковска, само и само да го зарибят за електорат, а като са идвали на власт не само, че нищо не са изпълнявали от обещанията си, но и са продължавали кражбите и унищожаване на последните останки от нея.
Не само БСП обещава, но и „децата на БСП“ са излизали с подобни обещания. Примери много. Румен Дечев и проф.Николай Василев от клуб“ 1ноември“ на парламентарните избори 2013 г. обещаваха да строят социална държава“, Бареков на Европеските избори 2014 г излезе с подобни обещания да зарибява електората си сред малцинствата
Нашите възрастни хора са лъгани от политиците си много.
Те не знаят, че никой от старите политици, със старото мислене от време комунистическо не може да построи нова социална държава, нито да върне старата.
Социална държава не се строи без демокрация и без правова държава, тя се строи с обществена солидарност и взаимопомощ от долу нагоре с много демокрация. А правовата държава, изградена върху един от принципите на реалната демокрация-"антикорупция", става гарант за доброто изграждане на социалната държава, пази я от корупция и разрушение. Колкото по-добре работеща е правова държава, толкова по-добре изградена е социалната държава.

След 1989 г последният елит на БКП около Луканов се възползва от старата комунистическа система с една партия, държаща цялата власт на държавата, регистрираха партия БСП, която първа започна с най-криминални начини да граби държавната собственост в икономиката.
БСП е първата неолиберална партия и роди всички останали партии по свое неолиберално олигархично подобие, раздаде им началния капитал и унифицира ги с едно мислене( идеология)“неолибералното“. Комунистите- болшевики бързо се преобразиха от „борци против капитализма“ в путиновски комунисти -“едри хищни капиталисти -олигарси и мултимилионери от неолиберален вид“ и свързаха капиталите си с капиталите на руските олигарси, създадени под четката на Путин и продължиха да управляват със старите сталинистки методи на управление без да зачитат демокрацията.
БСП с останалите свои рожби образуваха обща мафиотска клика. Те възпроизведоха старото политическо статукво на комунистическата държава без демокрация, наложиха представителната( фалшива) неолиберална демокрация и нова диктатура, този път на едрия олигархичен капитал.

Така вече 67 години комунистите продължават да управляват с тоталитарна система от 1 партия, сложила под мишницата цялата държава- преди беше комунистическа, сега е неолиберална, но де факто системата е една и съща -без демокрация и правова държава. И ако чуете някой да хвърля вината върху юристите за това, че в България няма правова държава, считайте го за заблуден човек.
Не са виновни юристите, а политическата система, тя им налага тези правила. Системата на пребоядисалите се "социалисти "продължава да е старата.

За това никоя партия и политик през прехода не е мислил за построяване на правова държава, защото комунистът никога не е имал правова държава и не знае, че неговото недемократично мислене и липсата на правова държава стана причината да бъде унищожена социалната държава на БКП.

БСП, заедно със своите рожби, е отговорна за делата си през своето 25 години съществуване за донесената през прехода най-голямата в над 1300-годишната история на България национална катастрофа.

Автор Дора Апостолова
12 юни 2014 г.
Материал на "Идея за България"

Откъс от книгата „Неолиберализмът -злият дух на Америка броди из Европа“

На снимката горе : Родения след 1989 г нов български политически елит - всички с корени в комунизма, замени с лекота сърпа и чука на комунистическата държава с парите и бизнеса, олигархията и политическата мафия, бедността и мизерията на неолибералната.

На снимката долу: Възрастното население и до сега и да мечтае да върне социалната система на БКП.   

Близки по съдържание материали на същия автор:
натиснете
1.ЛЯВОТО НИ ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО С "МНОГО ВОЖД -МАЛКО ИНДИАНЕЦ" И БЕЗ НИТО ЕДНА ЛЯВА ИДЕЯ

2. Защо БСП е най-голямата опасност за бъдещето на България?

3.
СЪС СТАРИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕЛИТ И МИСЛЕНЕ НЕ МОЖЕМ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД

4. Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него

За автора -Дора Апостолова и други нейни материали ще прочетете в нейния натиснете БЛОГ

Добавете коментар


Реклами от Google