Joomla Templates Mobile by About Justhost

Зографското четвероевангелие Х век
България през ранното средновековие е върхова цивилизация в Европа. Писмеността и книжовността е тази, която до сега ни е съхранила като народ през вековете.

Тази си статия започвам с  цитат на академик Дмитрий Лихачов: "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."
Академик Дмитрий Лихачов е виден руски историк от 20-ти век и световно известен учен. Той не противопоставя Киев на Москва, а говори за друго- за книжовните връзки на Москва с Киевска Русь, от където е началото на Русия и руската култура.

Историята учи, че киевският княз Светослав I в 10 век води войни с Византия и прави два неуспешни опита да завладее България(тогава намираща се под
византийско иго), от там той научава за съществуването на българската (славянска) писменост и започва да пренася българска книжнина в Киев. Така Киев се цивилизова покрай високо цивилизована България тогава.
След падане на България под турско робство нашите духовници и същевременно учители, заедно с огромна част от създадената до тогава наша книжнина избягват и се спасяват в Киев. Начело на Киевската патриаршия застава български патриарх. След това постепенно българската книжнина се пренася и в Москва.
Още от 11 век българи застават начело на Киевската църква. Митрополитите на Киев са българи от болярския род Цамблак - Йоан I (1004-1038) и Киприан Цамблак (1376-1406), Григорий Цамблак (1415 - 1419). А Киприан Цамблак на 6 октомври 1379 е обявен за митрополит на цяла Русия.

До края на 15 век цяла Русия- от Киев до Москва говори на старобългарския език, ползва старобългарската книжнина и начело на Киевската и Московска патриаршия стоят българи.

До Екатерина II, Русия счита България за своя първообраз и майка и едва при Екатерина II започва вдигането и самостоятелното и развитие. Центърът на Русия се пренася от Киев в Москва и  2 века след като България и Византия не съществуват като държави и византийската и българска цивилизация са унищожени след превземане на Балканите от селджукските турци, Русия започва да се самоназовава" Третия Рим"

Тези неща ще прочетете в забележителния научен труд на проф. Николай Генчев "Българската култура 14-19 век" излязъл през 80-те години. До голяма степен са описани в "История славноболгарская" на Паисий.
Всичко останало са тези от времето на комунизма, когато нашата история се списваше в Москва и ни се спускаше готова от там, нашата БКП козируваше на Москва и се намираше под сянката и командите на по-големия си брат- КПСС. Само дето не успяха да ни направят 17-тата съветска република.

Петър Първи и Екатерина II правят Русия голяма империя с центърове Петербург и Москва. Прототипът на Русия - България е вече забравен, тя не съществува дори като петно на географската карта на Европа. Съща е съдбата и с прототипа на България - Византия. Тогава Русия заема мястото на Византия и нарича себе си "Третия Рим". 
В руската история по съветско време не се пишеше нищо за цивилизационната роля на България, а напротив, говореше се, че Русия е получила писмеността и книжовността си директно от Византия. Едва края на 80-те години, когато започва „перестройката“, акд.Лихачов първи пробива мрака в руската история и показва огромната цивилизационна роля на България за Русия. Ето едно видео с обръщението на Лихачов към нас "Българите са най-древната културна нация".

Макар създадената от славяните Кирил и Методий, българската азбука не е нито инициатива, нито дело на славянския етнос у нас, нито го прави духово водещ сред трите етноса създали българската народност- прабългари, славяни и траки. Нашата азбука е политически акт на Византия насочен към западните славяни, гонещ нейните политически цели за византийско влияние сред западните славяни и надмощие на източноправославната църква, която тогава води битка със западната църква за делба на Европа и цели духовно да приобщи западните славяни   към източното православие.

Писмеността е най-голямото оръжие на цивилизацията. Тези народи, които са нямали писменост, винаги са били претопявани от писмени цивилизации. Българите са били в началото "варвари"( така ги наричат писмените гръцки извори), нямали своя писменост, били са езичници. Но те извършват подвиг, като за кратко време си създават писменост и от "варварски" стават цивилизован народ, така бързо се нареждат на нивото на ромеи и римляни.


Борис I
Писмеността ни е политически акт на Византия, но гениалното в случая е великият държавник княз Борис I , каквито има малко в Европа по това време. Той усеща силата на писмеността за цивилизационното издигане и сплотяване на народа му и кани учениците на Кирил и Методий в България, създава им пълни условия да творят, откриват училища и университети и за броени години и образоват целия народ, дори и най-простият селянин и "свинарят Ивайло" е знаел да чете и пише. Това положение го няма никъде в другата Европа, грамотни народи в Европа е имало само два-византийци и българи. За това ромеи и римляни, които са били големи и стари писмени цивилизации са ни мразели. За това сме и уникален народ!

Княз Борис I с указ налага християнството като единна религия и така- религията и писмеността духовно обединяват всички етноси и още 885 г. ние се наричаме БЪЛГАРИ- единен народ със собствена писменост и книжнина -върхова цивилизация на Европа и с огромен дял в Европейската културна съкровищница.
Това е подкрепено с хиляди наши и гръцки писмени исторически извори, също е потвърдено от най-точната историческа наука- археологията.
Писмеността и книжовността е тази, която до сега ни е съхранила като народ в 5 вековното турско чуждоземно робство  и продължава да ни съхранява след огромната над 4 милиона емиграция от България след 1989 г.

С поставяне основата на писмената българска цивилизация, Борис I успява да запази България и българския народ от византийска асимилация. Византия е  считана в ранното средновековие за най високата цивилизация на Европа. При това Византия е наш непосредствен съсед, с който България води 8 века войни( изчислено над 800 войни) за да се запази като държава и народ. С писмената си култура и общ бог българският народ успява да се запази от византийска асимилация и да развие своя върхова култура в Европа.

Интересно е друго, че в Европа има стари центрове по "Балканистика" и "Българистика" във Франция, Англия, Германия, Австрия и другаде, които не приемат
Цар Симеон I – император на българи и ромеи
съветската теза за "славянската писменост и език", а казват още в 70-те години на миналия век, че няма такива, а има "българска писменост и език".

Делата на княз Борис I се продължават от неговия син цар Симеон I, който запазва териториите на баща си, завладява допълнително европейската част на Византия и прави  България териториално по голяма от Византия. Не случайно Симеон I се самонарича"император на българи и ромеи"
Но ц
ар Симеон I е известен с друго- той развива българската книжнина , поставя основите на българската цивилизация и неговото царуване се счита за „Златния век“ на България.
Когато Климент Охридски идва в България на Борис I,  адаптира „глаголицата“ на Кирил и Методий за българските условия( приспособява и опростява сложните знаци на „глаголицата“ за масово образование) и създава "кирилицата", която пък при цар Симеон I ражда огромна книжнина на новия български език, с която по късно се цивилизоват руския и сръбския народ. Това ни дава основание да говорим за „българска писменост“ а не „славянска“. 
Славянска писменост“ и „славянски език“ са съветски тези спусната на БКП от Москва под ръководната роля на КПСС.


България черпи своята култура от Византия, но бързо се изравнява с нея. Тогава Византия и България със своята голяма писмена култура са върхове в европейската цивилизация.

Карта на Европа IX век от английски учебник
Една английска карта от английски учебник представя България при княз Борис I и цар Симеон I. Тя отразява вярно Европа в IX век. Тогава в Европа са съществували само три империи с голяма военна и цивилизационна мощ - Византийската, Българската и Франкската империя.  Трите империи представляват трите писмености на Европа- гръцката,  българската и латинската.

На картата се вижда кнажество Киевска Русь на княз Игор, но тогава княжеството се мери с България само по територия, но не и по нивото на цивилизацията. Княжество Киевска Русь тогава е безписмена езическа цивилизация и в духовно отношение е в краката на България.
Едва 2 века по късно руснаците получават от българите както християнството,така и писмеността, но цели 8 века след това те крият този факт и твърдят, че са ги получили директно от Византия.
Франкската империя бива унищожена и се разпада още в ранното средновековие. Същото става и с Византия, тя е завладяна от селджукските турци и унищожена и на нейната територия по късно се раждат чисто нови държави. 
Остава единствено България въпреки 5 вековното турско робство, която макар не е в първоначалните големи размери, остава да съществува на същото място, със същия народ, наричащи се винаги „България“ и „българи“. За това България сега се счита за най-старата държава в Европа.

Питам
- защо тази карта липсва в българските учебници? 
Отговарям- Защото комунистическите учебници, списвани под диригентката палка на Москва прикриваха и " забравяха" да пишат за величието на България през ранното средновековие. Това положение продължава до сега, защото комунисти продължават да ни управляват и да списват учебниците ни по старому.

Глаголица
Макар нашата азбука е политически акт на Византия , гонещ нейните завоевателни  политически цели и за това азбуката е правена за славянския език със специфичните звуци и букви- Ш Щ Ч Ц Ю Я , то българите не са славяни по кръв, езика им не  е славянски.
Аз застъпвам становището на проф.  Васил Златарски, че както българската народност, така и българският език в етимологическо отношение е компилация на езиците на трите етноса- траки, българи, славяни. 
Като древен народ, ние българите имаме и древен език-познат с две форми- старобългарски и новобългарски(както е и с гръцкия, познат със старогръцки(катаревус) и новогръцки (димотики).
Езикът на Паисий е старобългарски
с наченки на новобългарски. Той поставя началото
на българското Възраждане, след него започва да се развива съвременния български език.

Три са етносите оформящи българската народност- славяни, прабългари и траки, всеки със свой дял в оформяне на българската народност и това изхожда не от числеността им, а от духовния принос.

Славяните започват да нахлуват на Балканите още края на 5-ти век  след Христа  с великото преселение на народите и  най-известният тогава византийски летописец Прокопий  описващ нахлуването на „варварските“ племена ( прабългари и славяни) на Балканите, ги описва като огромно море, проникнало дълбоко във Византийската империя чак до Пелопонес, а на запад покриващи централна Европа.
Славяните имат заслугата за  промяна на  етническия облик на целите Балкани, включително и на Византийската империя. За разлика от западна Европа, аристократическия сан във византийския императорски двор се присъждал за заслуги, а не по наследство.  Славяните са служили във двора на византийски император,  много от тях   получили аристократичен сан като родителите на Кирил и Методий, кръвно се вливат и променят императорския род и не случайно  византийския император насочва своето внимание към тях, като се стреми да разшири владенията на империята си на запад, присъедини териториите на   западните славяни  и  се опитва да го постигне със създаване на писменост на техния език.
Това е времето когато става разделението между западната и източна християнска църква и борбата между тях  зад надмощие. Западните славяни, обаче, не оценяват и не приемат новосъздадената писменост за  духовноно им израстване и за това провалят мисията на Кирил и Методий в Моравия.
Тя единствено успява в България, понеже Борис I има повече прабългарски произход и притежава държавническото мислене на правобългарите.
За това тези славяни, които оставят в пределите на Византия биват асимилирани от високоразвитата византийска писмена цивилизация. Същото се случва и със западните славяни, те биват асимилирани от по-високо развитата латинска цивилизация.
А славяните на територията на българската държава са асимилирани от възникналата нова българска писмена цивилизация и се влизат в новосъздадената българска народност.

Основателят на Българската държава 681 г. след Христа - хан Аспарух
От трите етноса Аспаруховите българи  са били най-малката по численост етническа група и почти не оставят следи в ДНК картина на българите, но за сметка на това остават дълбоки следи в българската културна и държавническа история, понеже те имат най голям дял в създаването и изграждането на Българската държава.
За разлика от траките, които след завладяването им от Рим нямат държави, също и по късно дошлите славяни,  българите преди да дойдат на Балканите са имали две големи държави- Кубратска България и Велика( Волжка) България. Втората е известна  като една от първите в Европа  добре изградени държави в ранното средновековие. Ето защо още с идването си на Балканите Аспаруховите българи, които ние наричаме „прабългари“,  носят идеята за държава и стават  градители на българската държавност. Аспаруховите българи  застават като първи ръководители- държавници начело на новата Българска държава,  изграждат нейните държавни институции въз основа на предишния си опит във Велика (Волжка) България и  успяват да наложат името на държавата ни България, а по късно новосформираната от трите етноса  народност – славяни, траки и прабългари, започна да носи общото име Българи.

Техните забележителни държавнически действия са признати от най-могъщата империя тогава- Византия в година 681 след Христа, която се счита за начало на Българската държава.
За това и българите остават с траен, дълбок и неповторим принос не само в българската, но и в европейската културна и държавническа история.

Ритон от панагюрското съкровище
С идването си на Балканите славяни и прабългари се срещат с местните хора- траките, които е са били не по малко по численост от славяните. Гръцкият летописец на траките - Херодот ги описва като огромен народ, не по малък по численост от индийците, населяващи цяла днешна Анадола и целия Балкански полуостров, за центъра на тяхната цивилизация се сочат днешните български земи.
Тракийската цивилизация е била восокоразвита класическа цивилизация на нивото на гръцката. Те са нямало  писменост като гърците, но техния принос е друг - траките  са  първата и основна култура на Европа  дала и земеделието, животновъдството, металургията.
Те са създали своеобразна своя писменост като всичко, което искали да кажат  „описвали“ с езика на изкуството. Техните майстори-ювелири  инкрустирали  сцени в  златни и сребърни съкровища.
Религията на старите траки „Орфеизъм“ е също уникална философия, проучена и показана от българския учен проф. Александър Фол.
Липсата на писменост не бил проблем за самите траки, но става причината тракийската цивилизация  да се бърка с гръцката и до 70-те години тя не се разделяше от гръцката.
Едва с разкритията на българските археолози и трудовете на Фол, религията на траките „ Орфеизма“ стана известна на света.
Сега  тракийската цивилизация се счита за най-красива и ненадмината световна цивилизация на изкуството, с най-древно и вечно начало, първата и основна цивилизация на Европа.
Когато Рим завладява Балканите голяма част от траките се романизират под въздействието на високата писмена и материална римска цивилизация.
А по късно, когато славяни и прабългари идват на Балканите, траките не биват избити както твърдят някои, а със създаване на кирилицата, те под  въздействие на  създаващата нова високоразвитата българска писмена цивилизация, се вливат в българската народност като започват да говорят български език и пишат на новата писменост.
Доказано е с ДНК изследвания, че 75 % от гените ни са тракийски. Сръчните български ръце, занаятите, всякакво изкуство с което се славим идва от траките. Тракийското наследство е в основа на българския фолклор, занаяти и изкуство.
Вярвам също, че тези, които наричаме „гърци“ по българското Черноморие са елинизирани траки приели гръцкия език при допира им с високоразвитата писмена гръцка цивилизация още 5-6 век пр. н.е. с началото на гръцката колонизация. Археологията доказва, че когато идват гръцките колонизатори по Черноморието, те не установяват своите колонии на празни места, а в населени с траки селища. Във всички гръцки колонии, най-долния пласт е с тракийска керамика.
Някой наши дървени балкански националистически глави, без да познават  тракийската цивилизация, за да противопоставят траки на славяни,  без никакви научни доказателства твърдят,  че траките имат писменост, тя е една от най-старите в света, създадена преди египетската.
Първата ми професия е археолог - траколог и от ъгъла на най-точната историческа наука -археологията, ще ви кажа, че това твърдение е ненаучно, тракийска писменост не е имало. Проф.Владимир Георгиев прочита едно  писание като го обявава за тракийско, но се стига до тук, повече писмени извори на тракате не са намерени.
И няма никакви основание да търсят под вола теле, за докажат по големия от славяните културен дял на траките в българската култура.
Господа, запознайте се с  "писмеността" на траките претворена тяхното неповторимо изкуство, запознайте се с историята на тракийската цивилизация, тогава ще разберете, че няма нужда да им приписвате неправдоподобни неща,  тяхната култура  без обичайната писменост е неповторима и несравнима.

Първият препис на Паисийевата история на Софроний Врачански
История славЯно-българска или славнO-българска?

Четем Кина Къдрева , известната  българска детска писателка, автор на проза и поезия, редактор на детското предаване „Лека нощ, деца!“ и езиковед в своята своята статия “Славянобългарска” ли е историята на Паисий?” публикувана във вестник „Словото днес“, бр.2/26.I.2012 г. тя пише следното:
„– Вземи лупата и чети! – ми каза синът ми и ми подаде фотоса на заглавната страница на първия препис(на Софроний Врачански ) на Паисиевата история..
И чета!
„История славьно българскаа”
Не славянобългарска, не словенобългарска, а славно българска! – Признавам – изненадана съм! Не го очаквах. Макар че за всички е ясно, че Паисий пише славната история на българския народ! – История славнобългарска! И така е нарекъл книгата си.Това обяснява началните думи на историята: „О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да не се наречеш болгарин?”
Думи, които звучат така актуално днес!
Първото печатно издание на „История славянобългарска“ под ред. на Й.Иванов.
Но нека вземем преписите на Паисиевата история и да проследим как от славнобългарска, тя става славянобългарска. За това е необходимо да сверим заглавните страници на преписите и да ги анализираме.

При Софроний Врачански – първият препис от 1765 г., който се приема за най-точен, заглавието е изписано „История славьнобългарска”. Знакът , който при другите преписи се приема за „Е” е „ь” –ер малък. После в другите преписи на историята на Паисий Хилендарски тоя знак прераства в „е” като призвук, сложен горе в текста, а след това се развива в „е-двойно” (Ѣ, Ѣ, Ѣ, Ѣ). – Ако историята на Паисий е озаглавена славянобългарска, би трябвало да се изпише с (I-a) – Я. Явно преписвачите са тълкували Паисиевото заглавие по посока на историческия дух на времето, което е нещо естествено. При самият Паисий не стои въпросът за тълкуването на думата по посока на „славянски”, тъй като по това време определението „славяни” варива от „склавински” – езика на склавите (склави, славини, венети), до „словенски” (словени, говорещи на словесен в значение на говорим език в духа на Кирило-Методиевите традиции), и чак при Екатерина II се извежда като политическо етническо понятие, на което се гради панславизмът. Въпросът е, тъй като Паисий е нямал много източници, и тъй като в Света гора е контактувал с монасите от руските манастири, дали понятието „славянски” е било изведено в значението, което влагаме в него днес – такова изследване не съм правила. Но българският патос на произведението е толкова силно изведен, че логиката насочва да се приеме заглавието на труда като „История славно българска”, а и ударенията в думите, които поп Стойко Владиславов старателно преписва и са изразени с точки, ясно говорят за смисъла на заглавието.“
Подобно тълкуване на Паисийевата история  прави  проф. Йордан Иванов  1914 г. -български литературен историк, археолог, фолклорист и един от най-добрите познавачи на българската средновековна литература и култура. Проф. Иванов  е откривател  на първообраза (оригинала) на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски през 1906 г., при едно от посещенията му в манастира Зограф и изследва неговите ръкописите и написва своя монографичен труд „История славеноболгарская, собрана и нареждена Паисием иеромонахом. Стъкми за печат по първообраза Й. Иванов. София, 1914;“
(С оригинала може да се запознаете в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“). Този труд на проф. Иванов е цензуриран и преправят след 1945 г. когато новият комунистически съветски режим поставя панславизма за държавна идеология.
В него проф. Иванов я определя като „славнОбългарска“, а не „славяно-българска“.
Как го прави проф. Йордан Иванов?
Езикът на Паисий е старобългарския, с него започва Българското Възраждане и раждането на новобългарския език.
В старобългарския се съдържа звука „Ъ“, но не се съдържа буквата „Ъ“, тя тогава се изразява с друга буква Э, която по късно остава в руския език, тъй като руският език е построен върху старобългарския.
Паисий пише на старобългарски „славЭно българская“, което преведено на новобългарски е „славЪнобългарска“ с негласова буква „Ъ“, която никой не чете. Така го превежда проф. Йордан Иванов 1914 г. Знаете, че по-късно след 1945 г негласовата буква Ъ се премахва и остава само „славнОбългарская“.
Това потвърждава нашата теза, че понятието „славяно- българско“ е изкуствено поддържана от комунистите  съветска теза, спусната ни от Москва. И за голям срам на сегашните ни историци продължава да присъства и сега в учебниците по история, защото бивши комунисти продължават да ни управляват, вече превърнали се в едри хищни руско-български олигарси, под диригентската палка на Москва.
Проф. Йордан Иванов също има огромен принос в защита на българщината в Македония. Друг негов забележителен труд е сборника "Българите в Македония" (издаден в 1919 г и преиздаден едва 90-те години), с който той пробива мрака на македонската история и показва грозната истина на сръбския национализъм за отделен от българския "македонски народ".
По-късно тезите на сръбския национализъм се подемат и реализират в Москва, където в  в лабораторията на съветския професор Берщайн под диригентската палка на Сталин и пълното съветизиране на БКП, се ражда невероятната мутация наречена „македонски език“ и се налага от ЮКП  насила на македонците в Титовска Македония, с голямата помощ на БКП и „мъдрото“ ръководство на по-големия брат-КПСС. Писмената му форма е изкуствено създадена на базата на някои местни западни наречия, напълнен със сръбски и турски думи и който етимологично и стилистично няма връзка с говоримия език.
В говоримия си език македонците изцяло запазват автентичния български език. Тази голяма и изкуствено създадена разлика между говорим и писмен език и наложена с насилнически методи, според известният българист австриецът проф. Ото Кронщайнер - основател на школата "Залцбургска българистика", измъчва съзнанието и македонците получават масово психически проблеми.
Проф. Йордан Иванов умира 1947 г. Но до 2016 г.  в „Уикипедия“ беше назован "Академик". "Академик" е съветско звание и се налага след 50-те години у нас. Благодарение на нашата намеса 2017 г , званието“академик“ е премахнато от неговото представяне в „Уикипедия“.Това доказва , че писаното в Уикипедия за Йордан Иванов е една от жълтите страници на съветската пропаганда, която изопачаваше и дезинформираше съвсем съзнателно. Тя съсипа две поколения българи, отрови младото поколение с лъжи и дезинформации , унищожи българската интелигенция и не позволява да се роди нова европейски насочена и възпитана интелигенция .
Вината за всичко това е на бившите комунисти, които продължават да ни управляват и сега и не са спрели да ни управляват вече 70 години!
Ето как  светкавично реагира изданието  на нашите бивши комунисти, сега нови капиталисти в. ДУМА“ на статията на Кина Къдрева, някой си Борис Дянков, дамгоса я като „Надъхана със славянофобия“.
Кой си ти бе, другарю Дянков, може ли да се сравняваш с Кина Къдрева или проф.Йордан Иванов? - Един роболепен дребен и незначителен комунистически служител на руско-българската олигархия на партия БСП.
Разбира се, в. ДУМА нищо не продумва за изследванията на проф. Иванов, предпочита да мълчи и да ни пробутва цензурираните по комунистическо време негови трудове.

Тук възниква основателно въпроса- защо учебниците ни по история продължават да са пълни със съветските тези за „славянската писменост“ и „славянския език“?
Отговорът е ясен- защото бившите комунисти остават да управляват и след 1989 г под диригентската палка на Москва в нова неолиберална капиталистическа система,  вече превърнали се в новите хищни капиталисти- олигарси и мултимилионери. Те продължават да пълнят нашето хуманитарно образование със свои стари комунистически преподавателски кадри дъвчещи постулатите на извехтялата и остаряла марксиско-ленинска философска школа,  държат народа ни с 50 години духовно изостанал от другата Европа и продължаващ да списва историята си по съветските тези.

След Освобождението от 5 вековно турско робство обезкръвен, със сринати от поробителя паметници, нашият народ започва от нулата да гради своята държава. Благодарение на  великото си минало, огромна книжнина и писмена памет, той извършва подвиг, успява бързо да се вдигне от руините, изгражда съвременна България и бързо намира своето място в семейството на европейските народи и високата цивилизация на Европа.

Сега сме поставени пред ново предизвикателство - нужно е ново списване на историята ни и бързо излизане от съветското азиатско мислене.

Припомням това наше велико минало, защото сме изправени пред пред новото си Възраждане. След мрачния и тежък мутренско-бандитски преход в който бяхме ограбени от своя преходен мутренско- олигархичен политически елит, произлязъл от последната върхушка на БКП, нашият народ е отново унизен и омерзен, бездуховен, вкаран в клоаката на Европа, докаран до положение на най-беден и ограбен народ в Европа, с най-нисък жизнен стандарт, отново обезкръвен с огромна над 3 милиона загуба на човешки ресурси, изправен пред дилемата- "Да бъде или да не бъде!"
Той трябва да се вдигне от мрака и катастрофата на прехода , освободи от новото мутренско-олигархично робство, намери своето истинско бъдеще и и възстанови своята държава. 
Това той не може да направи без просвета както Паисий го е вършил, за повдигане на българския национален дух, възстановяване на историческата си памет и осъзнаване на великото си минало. 
Ние можем да възстановим държавата си и вдигнем от пепелищата на националната катастрофа от прехода, само ако ползваме и прилагаме развития опит на Европа, така както нашите деди революционери от Възраждането са го правели. Те изучават и прилагат тогавашния развит опит на Европа – идеите на Френската революция за равенство, свобода, независимост и справедливост, които стават идеи на Българското Възраждане. 
Съвременните идеи и развит опит на Европа са „реалната демокрация, правова и социална държава“ с помощта на които развитите европейски държави достигнаха огромен материален и духовен просперитет с 15 пъти по-висок жизнен стандарт от българите сега.
За да повторим подвига на нашите деди от Възраждането е необходимо да ликвидираме олигархията и ДЕкомунизираме живота си, като по този начин ще свалим трайно бившите комунисти и нови капиталисти от власт и ги пратим в небитието на историята. 
Единственото спасение е пълна смяна на неолибералната олигархична капиталистическа система от прехода с нейния антипод- тази на социалната/правова държава на Европа в лицето на най-развитите европейски страни от северна и средна Европа. Но за да стане това ние първо трябва да построим правова държава, като заложим в нея железните правила на правовата държава на най-развитите европейски страни. 
Правовата държава по естествен начин ще ликвидира мутроолигархията, ще извърши ново преразпределение на собствеността и върне справедливостта в обществото, като по този начин ще отвори вратите за построяване на социална държава в България, ще пази социалната държава от разрушаване и деградация. 
Социалната държава ще вдигне България от пепелищата на катастрофата на прехода, ще възвърне националния и дух и памет, възстанови икономиката, държавата, човешките си ресурси, ще създаде висок стандарт и благосъстояние на всеки член на обществото и просперитет за целокупното общество, ще направи възможно България с бързи крачки да догони стандарта и достигне просперитета на най-развитите европейски народи, да стане достойна страна и членка на общото семейство на европейските народи.

Автор Дора Апостолова
24 май 2015 г.
актуализирана на 24 май 2019 г.

към началото на сайта >>>
към други статии на автора в неговия блог >>>

Добавете коментар


Коментари   
0 # ОТГ: Посветено на 24 май. Крайно време е съветската теза за славянска писменост и език да бъдe изхвърлена от българската история!Ручей Бистър 25-05-2017 04:22
узурпатора езичник княз Светослав е син на св.Олга Киевска - Наша болярка племенница на цар Симеон по майчина линия и княз Игор Киевски . Той е кръстен лично от ...цар Симеон, но отпада от вярата . Прави преврат в Киев и детронира майка си. После с голяма 20 000 войска без бой стига до Преслав - царски кръщелник .Злато за похода получава от ромейския имперски двор с посредничеството на един византийски търговец .Цар Петър получава удар и умира . Светослав превзема Средец заедно с нашите войски . Обявява връщането на култа към Тангра и избива 300 души наши боляри християни при Дръстар и побива на кол 20 000 във филипопулис . БПЦ и до днес мълчи за тези мъченици .Целта му е била в Проливите. Изгонен е от обединените християнски сили начело с император Йоан Ванцети .Но източна България попада под Ромейска власт. Светослав е посрещнат с клетви от майка си, а след седмица е нападнат от другите Кханове на Великий Болгар и е убит от печенежкия кхан Курая задето се е самопровъзгласил за велик Княз на Великий Болгар без одобрението на събранието на князете . Обезглавен и главата му е обкована със сребро на чаша .
Отговор | Цитиране | Цитиране
0 # Съветската теза за славянската писменост и езикИгнат Петков 04-03-2017 23:51
Ами, Дора, това май е истината! Мисля по същия начин и е чудесно, че го прочитам така ясно и точно формулирано! Разбира се, че нямаше откъде да знам позициите на западноевропейската българистика, не съм специалист в тази материя. Чудесно е това, с което си се заела и заслужаваш да ти се помага!
Отговор | Цитиране | Цитиране
0 # БългаритеБъзрожденеца 27-05-2016 02:11
Искам да уточниме хвколко  "малко" тоест много голями недоразумения, в стативта на два, три  пъти се споменава израза "варвари" отнасящо се за българите и "глаголицата". Първо да уточниме израза "Варвари", българите никога не са били "варвари".  Според големия уяен-историк
Арнолд Джосев Тойнби: "В света е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската "., също така по твърдението на големите български историци, Георги Бакалов-вече покойник и Божидар Димитров, българите са преки наследници на ирано-езичното Царство наречено БАКТРИЯ. Това значи че българите са били един мнпго цивилизован народ.Вторият спорен въпрос е Глаголицата, повечетто букви (руни) от глаголицата на са измиислени от Св.Св. Кирил и Методи, а са взети от старата българска азбука и биле заложени в Глаголицата.цъщо така според анонимния Римски Анонимен римски хронограф от 354 г, който представлява малък сборник написан на латински език, с разнообразни сведения и съдържа една кратка световна хроника. По-голямата част е съставена през 354 г., но има и допълнения от по-късно време. За българската история има значение само световната хроника, наречена Liber generationis, сигурно преведена от други, по-стари гръцки хроники. Фразата „Ziezi ex quo vulgares“ („Зиези, от когото са българите“), е първото известно споменаване на името „българи“ в европейски източник.Също така има още много исторически извори показващи цивилизовния характер на българите. Това са добре известните сведения на сирийския хронист Захарий Ритор от 555 г., който първо описва българите като народ, живеещ в градове, „Зад Каспийските врати живеят българи… Те имат градове — пише той — и алани, те имат 5 града. Също така има сведения от Мосес Хоренаци за българи в Армения. Българите са били винаги цивилизован народ,
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google