Joomla Templates Mobile by About Justhost

EU pari
От 30 години света и България живее в нова система- на неолибералния капитализъм( глобализъм) , където ПАРИТЕ/КАПИТАЛИТЕ са нейния главен БОГ, а този който ги дава води и хорото.
Нейният родоначалник е САЩ. Рейгън пръв издигна неолиберализма за държавна идеология на САЩ и след това го разпространи по света със специална нова външна политика.
С него САЩ срути СССР и бившата комунистическа система, а Русия превърна в свое пълно неолиберално обществено копие.

Системата на неолиберализма в американския му вариант беше внесена у нас от последния елит на БКП, с диригентската палка на КПСС по времето на Горбачовата перестройка, той пък създаде БСП и нейния капиталов склад „Муртигруп“ пълен с крадени от нас и руския народ пари, а после БСП с капиталите на "Мултигруп" създаде всички олигарси и всички партии и им е дърпала конците през целия преход.

Горбачов предаде политиката си на наследника си Елцин, а Елцин - на избрания от него наследник-Путин, който се явява последната издънка на КПСС установил авторитарен посткомунистически режим по стъпките на Сталин без демокрация и правова държава, като с него вече 25 години бетонирва неолиберализма в Русия.

В последните 10 години САЩ се тресе във финансова и икономическа криза, неолиберализмът срути икономиката на САЩ, изнесе производствата му в Китай и Азия и ликвидира най добрия платец на държавата и гръбнакът на всяка добра икономика - средната класа.
В САЩ изгърмяха над 200 банки и това отслаби долара, САЩ изпадна от позицията си на първи световен икономически и военен хегемон. На мястото на долара в позицията на първа разменна световна валута се издигна еврото, за това и САЩ сега водят битката на живот и смърт за да задържат с изкуствени начини първото място на долара като разменна световна валута.

Тази битка срещу ЕС и еврото се води не само от САЩ , но и от най-доброто неолиберално копие на САЩ - Русия.
Сега Путин е обявил война на Европа и ЕС, с което той обслужва интересите на САЩ и долара, понеже руската рубла е прикрепена към долара и зависи от него.
Кризата на долара заклати и руската рубла и тя постоянно девалвира, като се има предвид, че американската икономика макар да е в криза продължава да бъде 11 пъти по силна от руската, тъй като Путин нищо не прави за развитието на руската икономика, а само е развързал ръцете на олигарсите си да изнасят парите от печалбите си навън, вместо да ги вложат в икономиката и развият.

Путин неистово се страхува от ЕС, от реалната( открита пряка и прозрачна) демокрация на Европа, да не би народа му да се зарази от нея и поиска и той да живее сводно изповядващ демокрацията на Европа. За това той създаде няколко кибернетични центрове в Русия, чийто хакери майсторски използват свободата на словото в Европа да пишат по европейските форуми, разнасят лъженовини и сеят дезинформации.

Целта на Путин от една страна е новите популистки националистически партии, които са против ЕС, да влязат в следващите евроизбори с мнозинство в Европарламента и от вътре го подриват.
От друга страна Путин за тази си подривна дейност в Европарламента използва последните комунистически елити в бившите комунистически страни в източна Европа, преименували бившите си комунистически партии в „социалистически“ и останали да управляват с тях, останали със старото си комунистическо съзнание, без да усвоят нищо от демокрацията и правовата държава на социалистите.
На всички бивши комунистически партии „нови социалисти“ като нашата БСП, КПСС даде начални капитали, с тях създаде техните олигарси.
А откак КПСС предаде линията на наследника си Путин, той продължава да финансира олигарсите на бившите посткомунистически елити и по този начин ги държи в ръцете си.

Ето защо всички стари комунистически и нови социалистически партии в бившите комунистически страни от източна Европа, сега усилено готвят новите си евродепутати с цел в Европарламента да работят за Путин и прокарват интересите му в Европа.

Путин и олигарсите му ежегодно изнасят над 300 милиарда долара руски пари, получени от продажбата на нефт и газ на Европа в американски и английски офшони зони известни като"данъчни убежища" , където не се плащат данъци, като всички тези пари минават през частните европейски банки и пълнят както тяхната гуша, така и гушата на американските и английски банки.
Тези пари са много мръсни, добити с пладнешки грабеж над руския народ и изнасянето им през европейски банки е един от подривните начини на Путин срещу ЕС за неговия разпад.

Eвропарламента е единственото място, където Европа трябва да води борбата си срещу неолибералния капитализъм, чийто бог са парите/капиталите, банките- главния субект и главния лост - глобалния пазар на стихийно движение на капитала без правила и национални рамки.
Глобалният пазар отнася парите на развитите държави в данъчните убежища, там предимно се складират мръсни пари от организираната престъпност и неплащане на данъци в собствените си страни.
От тях най голям дял имат руските пари, които Путин и олигарсите му изнасят в данъчните убежища, преминаващи през европейските банки.
Глобалният пазар също изнася производствата на развитите страни в зони с ниско заплащане на труда - Китай и Азия и по този начин увеличава безработицата в страните.
Всичко това вършат банките, които са се превърнали в международни чудовища, неконтролируеми от правителствата на отделните страни.
За това борбата срещу тях може да става не в националните парламенти, а на най-високото място- в Брюксел.

ЕС сега е най големия и мощен икономически съюз в света. Но от 20 години Брюксел се управлява от трите най-големи европейски партии, пълнещи парламента- ЕНП( "Единната народна партия"- старите консерватори), "Социалдемократите S&D" и "Центристите- старите социал-либерали".
Всички, обаче, сега са неолиберали и десни партии, понеже с навлизането си от САЩ в Европа през 80-не години неолиберализмът унищожи всички и леви и десни партии и идеи на Европа, превърна ги в неолиберални капиталистически десни партии на едрия финансов капитал.
Консерватори, социалисти, социал-либерали запазиха старите си идеологии за да привличат стария си електорат, но само на хартия, на практика никой не ги изпълнява.
Най-голямата беда, която неолиберализмът причини на Европа е унищожение на нейните леви сили, които градяха лявата политическа идея на Европа и алтернатива на капитализма “социализъм“ - източните комунисти и западните социалисти.
Ние видяхте какво стана с нашите комунисти - от „борци срещу капитализма“ се преобразиха в едри капиталисти-олигарси.
Комунистите бяха тотално унищожени, от тях почти нищо не остана, те се превърнаха в ретроградни сили, които спират борбата срещу неолибеларния капитализъм.
За това разказвам в моя нов материал - "Как глобализацията превърна комунистите от борци срещу капитализма в едри капиталисти"
Това остави Европа без леви сили и неолиберализма без опозиция. От тогава неолибералите масирано управляват във всички страни на Европа и са завзели ръководството на ЕС.

От 20 години ЕС се управлява от бившите консерватори( ЕНП), които са освен най-голямата група в ЕП, но и най върлите неолиберали. Те са притежатели на банките и едрите корпорации и ги закрилят. При това получили неолибералното си верую от Вашингтон и работят за интересите на долара, не на еврото. Те си затварят очите пред действията на банките.
Втората голяма група в ЕП са социалистите от европейската партия ПЕС, които са пълни и оглавени с бивши комунисти като нашия Станишев избран за неин председател.
Бившите комунисти спират реформирането на Социалистите от ПЕС с връщането им на старите леви позиции за строителство на социализма( социалната държава).

В Брюксел сега няма леви сили да се борят срещу банките и глобалния пазар. Т.н. „Европейска левица“ също е завзета и оглавявана от комунисти, при това всички от старата комунистическа гвардия, сега лоялни на Путин. Начело на „Европейската левица“ седят само бивши комунисти от източна Европа , като нашата „Българска левица“( хората на Пасков) заела мястото на "технически секретар" на Алианса. Хората на "Българска левица" по една случайност са изпаднали от редовете на БСП и сърдити на БСП, че не им дава парчета от своята трапеза,
За сега „Европейската левица“ са само 4 % в Европарламента, но се очаква сред тези избори да увеличи процентите си, като в нея се включат “непартийни“ русофили/путинофили като наш Минчо Христов и прочее.

Друга група в Европарламента е тази на националистическите партии, отричащи ЕС и точно на тях сега Путин помага да увеличат процентите си в Европарламента.
Социалистите на Станишев също се очаква да увеличават процентите си и точно от тях дяла на източните социалисти - преименуваните бивши комунисти в "социалисти".
Те всички се намират под диктовката на Путин.

Изхода и спасението на Европа от пълзящия Путинизъм е възстановяване на нарушения баланс в политическото пространство на Европа с ликвидирането на левите сили след навлизането на неолиберализма в Европа през 80-те години. За това разказвам в първия си материал писан преди 8 години "Настъпването на американския неолиберализъм в Европа и ударите му върху европейската социална държава"

Трябва да се възстановят левите сили на Европа и се изградят като силна ОПОЗИЦИЯ на настоящето неолиберално статукво, покрило целия свят.
Само силна опозиция в лицето на нови леви сили е в състояние да спре пълзящия Путинизъм.

От една страна приоблема е също в остарялата и вече неактуална лява идеология за строителство на социализма, стояща върху основите на „Капитала“ на Маркс и теориите на Кейнс.
От началото на 60-те до края на 80-те, когато започва настъпланието на неолиберализма в Европа, социализъм (социалната държава на Европа) се градеше не в условията на глобален пазар, а в тесен национален пазар, за това и социалната държава на Европа остана напълно беззащитна пред ударите на глобалния пазар на неолиберализма.
От друга страна социализма бе изцяло построен в развитите европейски страни от северна и средна Европа.

Нужна е нова лява идеология, която аз наричам НОВ СОЦИАЛИЗЪМ - да се бори срещу глобалия пазар на неолибералния капитализъм, не да го игнорира, а да му постави усмирителна риза и да строи и развива социалната държава в условията на глобализма.
Това разказвам в друг мой материал озаглавен “Капитализъм и социализъм. Защо Маркс не е актуален сега? Търси се новия Маркс!


"Идея за България" в мое лице, работеща 15 години по този въпрос, вече е намерило и развило новата идеология за условията на България като „ЗНАНИЕ за новия социализъм на Европа“.
Това разказвам в материала си още във Фейсбука озаглавен-"Идея за България" гради лява партия, за да помогне на народа си да спре да избира между чумата БСП и холерата ГЕРБ"

Автор Дора Апостолова
Коментар на Идея за България

24 април 2019 г.

Добавете коментар


Реклами от Google