Joomla Templates Mobile by About Justhost

Brexit8malka
Великобритания при консерватора Маргарет Тачър започна да вкарва от САЩ обществения модел на неолибералния капитализъм. Наричам този период „любовен“ между Тачър и Рейгън. След Тачър двете партии смятащи се за „десни“( консерваторите) и „леви“( социалистите- лейбъристи) продължиха делото й, като с вкарване на неолиберализма бе подронена и унищожена социална държава на Кралство Великобритания.

По своята същност неолибераният капитализъм е крайно противоположен и различен от всички действащи предишни форми на капитализма. Той не е само икономическа доктрина, а цяла обществена система с мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и по друг начин оформяща ценностната система на обществото и индивида, чийто бог са парите и едрите олигархични капитали владеят властта чрез своите партии и управляват държавата. Главни субекти и вид агенти на неолиберализма са финансовите обединения между банки и едри корпорации, а главния лост е глобалния пазар без правила и национални рамки на движение на капиталите. Целият обществен продукт и средствата за производство се натрупват в едрите частни финансови корпорации, които ги разпределят и определят парчето въздух, небе, слънце, вода, земя, свобода и живот на останалите 99% от обществото. Първото нещо, което направи неолиберализма при навлизането си в Европа през 80-те години на миналия век, бе да атакува и руши социалната държава на Европа.

Особено големи поражения на социалната държава на Кралство Великобритания, неолиберализмът  нанесе при управлението на консерватора Камерън, считан за най-добрия последовател на Тачър, неговото управление унищожи всичко останало от социалната държава. Кралството обедини търговско- икономическото си пространство с Америка, като с това се надяваше да си върне старата слава на Велика империя.
Но не успя, удари на камък поради същността на неолиберализма. Глобалният пазар на неолиберализма работи само за по-силната икономика. Фирмите на по силната икономика на САЩ прибраха под шапката си фирмите на по-слабата Великобритания и наложиха своята политика, с която започнаха да изнасят производствата и в зони с по-ниско заплащане на труда- Китай и Азия, а парите и в офшорни зони и пълнат с тях гърлата на банките, вместо да влизат в икономиката и произвеждат блага.

Великобритания остана без производства и това остави милиони хора безработни. А голямата и средна класа, считана за главен класов субект на социалната държава, която произвеждаше благата, почна да намалява и бе почти ликвидирана. За да плаща социална защита на безработните си и поддържа социалната си държава, която бе насочена към подсигуряване на най-бедните слоеве от населението и премахване на бедността и мизерията, империята започна да взима външни заеми, което я направи втора след САЩ с най-голям външен дълг.
За да спрат външната задлъжнялост на страната най-върлите неолиберали-консерваторите започнаха да правят икономии, рязане на заплати, пенсии, бюджета, така ликвидираха всички социални придобивки на хората, здравеопазването и образованието направиха частно както в САЩ и напълно унищожиха социалната държава.
Сега Великобритания е втора след САЩ с най много бездомни хора живеещи в подземията и каналите на Лондон и Ню Йорк.
Неолиберализмът направи и левите сили на Великобритания -лейбъристите неолиберали. Най се прочу лейбъристът Тони Блейър и антуража му, водили само крайно дясна политика плътно следваща стъпките на САЩ.
Това остави неолиберализма във Великобритания без опозиция( и в Европа е също положението с левите сили) и той нанесе огромни щети на социалната държава.

Brexit6
Откак американската икономика изпадна във финансова криза 2007 г. повлече със себе си по-малките икономики свързани с нея – най вече британската икономика. Безработицата расте и в двете страни, заплатите намаляват, стандартът пада.

Така Короната вместо Велика сила, се превърна в Пудел на своето дете - САЩ и пълно негово обществено подобие.

В същото време във Великобритания се наблюдава засилване на имиграцията в големи размери и явлението се обяснява пак с пораженията на неолиберализма. Той унищожи не само всичките им социални придобивки, но унищожи и левите сили, остана да шета без опозиция необезпокоявано и нанася нови и нови щети.
Поради липса на леви сили бяха унищожени и професионалните съюзи, които са създадени и се владееха от Лейбъристите и това остави работодатели и наемна сила без правила и без защита, както в Америка.
Например, работодателят не е задължен вече да сключва с работника си работен договор, ако реши да го уволни, го прави на същия час без никакво обезщетение. Обезщетение се дава само доброволно, ако самият работодател реши, ако не- господ да ти е на помощ, законът го разрешава.
Това не се допусна другаде в Европа, нито Скандинавието, нито развитите социални държави от средна Европа не допускат подобни трудови отношения, там не бе намалена социалната и трудова защита. Единствено от развитите европейски страни това се случи във Великобритания, поради близостта и със САЩ.
Роди се в страната огромен сив сектор, който привлича имигрантите от бедните страни( там българите са втората голяма имигрантска общност след поляците, нали са най-бедните в Европа), да се надяват да получат лесно работа.
Но работа няма нито за жителите на острова, нито за имигрантите, поради изнасянето на производствата!

Това изостря социалните отношения в страната между местни и имигранти и създаде ксенофобската партия на Найджъл Фараж, която също като партията на Мари льо Пен във Франция обяви имигрантите за най-големия враг и единствената причина. Местните обвиняват имигрантите, че им отнемат работните места и обратно...
А истинската причина е модела на неолибералния капитализъм, неговия глобален пазар и неговите политически носители неолибералите-аморални и пътънали дълбоко в  корупция. Но това няма кой да го каже!

Всичко това създаде огромна социална бомба и Камерън, който не е умен, но хитър политик,  за да отпуши социалното напрежение и да отвлече вниманието на обществото си от главните проблеми- безработицата възникваща от изнасяне на производствата, обяви "Брексит" за членството в ЕС като хвърли вината на своето некадърно управление върху ЕС и имигрантите.

Това е абсолютно заблуда и злоупотреба, защото ЕС все още няма единна политика по въпроса за имиграцията и емиграцията. Всяка страна си гради своя политика според своите интереси.
Ограничението на миграцията беше само изкуствен и лъжлив претекст на Короната да проведе референдума под диригентската палка на САЩ. Ако искаха да я ограничат, бритите сами щяха до сега да го направят Но те не искат и не могат да го направят, защото няма да има кой да им върши черната работа.
Въпросът е друг- защо България допусна изхода към Великобритания на такова огромно число емиграция, да превърне българите във втората най голяма имиграционна група след поляците? Това е геноцид, загуба на население,на специалистите в които държавата ни е вложила огромни средства за образоване, на младите и образованите ни хора. Виновни сме ние,че позволяваме на нашите политици да вършат този геноцид над нас и България.

Камерън не бе в състояние да направи такава политика за това остави своите неудачи да бъдат решени от народът му с подобен референдум, според мен много популистки и грешен.
Консерваторите на Великобритания са абсолютно сервилни на САЩ, те изпълняват всички негови свирки. Камерън също е болезнено амбициозен, не може да приеме факта, че Великобритания не управлява ЕС и европейските консерватори от ЕНП не избраха него за председател на ЕК, а избраха Юнкер.
Бившият министър-председател на най големия данъчен рай и офшорна зона в сърцето на ЕС - Люксембург Жан-Клод Юнкер бе избран от Европарламента за председател на Европейската комисия от трите най многолюдни групи там - ЕНП, S&D и "центристите социаллиберали-християндемократи", които са неолиберали работещи под свирките на САЩ. След „Панамските разкрития“, Юнкер остана в немилост, сега се чудят как до го свалят. А и на Камерън се разкриха черните му ризи, семейството му фигурираше в "панамския списък".

Положението в САЩ сега не е по-розово от Великобритания. Там държавата се управлява не от долу нагоре, а от един тесен политически елит на двете партии „републиканци“ и „демократи“, управлявани от едрите олигархични корпорации.
Той решава как да разпредели обществения продукт (данъците) и до сега го е правил само в своя полза.
Слава богу, че единият лост на демокрацията- свободата на словото работи и за това в. „Вашингтон пост“ не се посрами да разкрие черните ризи на политическия живот на Америка, както писа:
"Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ са заприличани на една партия-бившата КПСС с една обща идеология на корпоративния капитализъм, различават се само по корпорацията яхнала партията и определяща нейната външна и вътрешна политика, а като партията е на власт- управляваща държавата."
Не случайно американците наричат своята представителна демокрация “фалшива“.
След поставянето от Раналд Рейгън на
неолиберализма в позициите на държавна идеология, неговия глобален пазар изнесе производствата им в Китай и Азия и почти ликвидира голямата производителната средна класа на САЩ. Огромния външен дълг на САЩ достигна астрономически размери- 19 билиона долара и всеки 3-ти месец се увеличава с още 1 билион. Икономика без производства и без средна класа не е в състояние да връща външни дългове.
Жизнения стандарт падна и продължава да пада в САЩ, много хора работят по 16 часа на ден на три места, за да достигнат стандарта си от 80-те години.
Под тези настроения сега се водят президентските избори в САЩ, масово американците искат да си върнат производствата и работните места от Китай. Банките продължават да са първи облагодетелствани. Обама беше обещал на народа си да накаже банките, че са завлекли 500 милиарда пари на клиентите си през времето на финансовата криза 2007-2009 г ,когато банкрутираха над 200 американски банки, но не го направи, а осъди само пирамидата Мадок да връща 15 милиарда. Накрая Мадок обяви банкрут без цент в джоба и Обама бе принуден да бръкне в хазната, за да вземе и върне на хората тези 15 милиарда дълг на Мадок. Европа се пита-Къде е демокрацията и правовата държава на американците?
С неолиберализма, измислен от тях,  САЩ  си вкараха автогол и сами слязоха от пиедестала на първи световен икономически и военен хегемон.


САЩ има интерес Великобритания да остане в ЕС, за да може да оглави ръководството му.

Защо са тези интереси на САЩ?
Защото САЩ води преговори с ЕС и го натиска да подпише "Договор за свободна търговия- TTIP" между САЩ и ЕС за обединяване на търговско-икономическото им пространство.
По този начин САЩ има намерение да заграби европейските фирми (както Майкрософт заграби Нокия), да продава генно-модифицираните си продукти на европейския пазаp, да наложи на европейците своите „екологични норми и политика“( такава САЩ няма) и унищожи екологията на Европа. За това съмишленикът на Найджъл Фарадж и Мари льо Пен в САЩ - Доналд Тръмп се обяви против подписаното в Париж декември 2015 г. от 195-те страни от ООН, между които бе и САЩ, глобално споразумение  за борба срещу покачването на земната температура.
То даде основание на френският министър на търговията Матиас Фекл и германският икономически министър Зигмар Габриел да заявят април 2016 г.- "Вероятността да се постигне споразумение по TTIP избледнява, преговорите между САЩ и ЕС ще се провалят, ако Вашингтон откаже да направи отстъпки".
Виждат се ясно целите на САЩ - да направи Европа свое неолиберално икономическо и обществено подобие и да унищожи нейната социална държава.
Чрез TTIP и европейските неолиберали САЩ ще внася в Европа своята нискоразвита демокрация- „представителната“ и смята с нея по-лесно ще се добере до парите на богатите европейски държави.

TTIP mielenosoitus
След като вкара неолибералния си модел в източна Европа като подкупи техните продажни посткомунистически елити и използва липсата на правова държава в системата на комунистите, САЩ успя да обере до шушка източните народи и ги направи“бедните роднини на запада“. Понеже няма какво повече да граби от тях, САЩ изработи нова външна политика за заграбване парите на богатите западноевропейски държави.

Но тези си намерения САЩ е невъзможно да реализира в европейския запад, чийто най-развити социални страни от северна и средна Европа, 8 от които управляват ЕС, упражняват реална/прозрачна демокрация и имат силно работещи правови държави. Те сега се считат за оръжието с което Европа брани своята социална държава.

Идеята за „социализъм“ или „социална държава“ в Европа се роди в Германия непосредствено след II Световна война, за неин баща се смята християндемократа Лудвиг Ерхард развил идеята в известната си книга“Благоденствие за всички!“. Справедливата същност на социалната държава за кратко време я прави много популярна в Европа и се подема от всички европейски народи, тя започва да се строи в двете и части-източна и западна, независимо от спуснатата желязна завеса на Първата студена война. Строи се от левите и центристки сили на Европа- на запад социалистите и центристите- християндемократи, на изток от комунистите. Западняците успяха да я построят, докато в източна Европа комунистите, поради липса на демокрация, правова държава и пазарни отношения, се провалиха в строителството на социализма и в края на 80-те години замениха социалната държава със системата на неолибералния капитализъм.
Успехът в строителството на западноевропейската социална държава се дължи на нейния демократичен модел- реалната демокрация, която включва принципите на социалната държава- (
народовластие с формите на пряката демокрация; свобода на словото и политическите убеждения, антикорупция и правото със силно действие на върховенството на закона; патриотичния национализъм с работа и действие единствено в името на обществените и държавни интереси; деполитизация и професионализъм, социалност и справедливост; солидарност и взаимопомощ; екологичност и прозрачност)
Върху принцип „антикорупция“ е изградена правовата държава, която се счита за най голямото и постижение.


В европейския запад народите управляват държавите си от долу на горе и данъкоплатците решават как да разпределят парите си в полза на целокупното общество. А правовата им държава със безпрекословното изпълнение на закона съблюдава упражняването на демокрация и не допуска корупция с нито цент от парите на данъкоплатците.
Нито един от принципите на реалната европейска демокрация не се съдържа в представителната американска демокрация. „Народовластието“ липсва в американската конституция, държавата вместо народа се управлява от едрия олигархичен капитал и той определя как да се харчи обществения продукт(данъците) единствено в свой интерес, а не в интерес на обществото. Ето защо самите американци наричат своята демокрация „фалшива“.
Представителната демокрация на американците стои в нозете на европейската реална/прозрачна демокрация, тя се счита за „дивото“, а европейската за „питомното“. Няма в човешката история случай някой да е захвърлил „питомното“ и да го замени с „дивото“!

От 70 години Европа е издигнала на първи пиедестал реалната демокрация и правова държава и ги е направила единствения фактор за на растеж и прогрес. На тях западна Европа дължи своя висок материален просперитет с точно 15 пъти по висок жизнен стандарт от България и страните в “Евразийския съюз“ на Путин , събрал в себе си най-бедните държави без грам демокрация и правова държава- Китай, Индия, Русия, Иран. На тези, които пропагандират Евразийския съюз и го поставят пред ЕС ще кажа, че не може да има „засилване на Русия, Китай, Индия и Иран “, както разпрастрянава Путиновата порпаганда , когато няма грам демокрация и никакви изгледи за правова държава в тези страни.
Сега „големи“ и „малки“ народи няма в най-мощния икономически съюз  в света събрал най-богаитте страни - ЕС, там значение има не големината на популацията, а само силата на икономиката и индекса на жизнения стандарт. За развитието на икономиката единствен фактор са демокрацията и правовата държава в обществото. Те са са станали главния фактор за доброто и в правилна посока развитие на икономика в интерес на целокупното общество . Имали ги в едно общество, имаме и просперираща и с бързи крачки развиваща на икономиката.


Във всички западноевропейски народи се провеждат открити обществени дебати по въпроса за TTIP, в които участват всички граждани. От тях се вижда че, западноевропейците отхвърлят TTIP и политиците им няма как да заобиколят мнението на обществото.
САЩ видяха, че по този начин няма да накарат Европа да подпише TTIP, за това искат да го прокарат чрез Англия, ако тя оглави ръководството на ЕС. В последното си посещение в Европа, Обама каза на Меркел следнато( перефразирам): "Ние искаме Великобритания не само да остане в ЕС, но и да го оглави!"  и цял свят чу това негово изявление.
Разбира се, това съвсем не стана приятно на Германия, считащата се сега за най силна икономика в света надминала САЩ, макар Меркел да го прие с усмивка и удостовери почитанията си към старото ядрено величие в рамките на протокола.
В последно време Германия се издигна като първа и ръководеща ЕС страна. Това също не се приемаше от Великобритания. За разлика от Великобритания Германия напълно си е запазила социалната държава и е мотора на ЕС, за това бритите дори и да скачат, не могат да стигнат нивото и. Освен това Германия си е завоювала авторитет с политиката си да изслушва малките страни и да им дава равен шанс до себе си. Това „гордите“ брити никога не са го правили и не възнамеряват да го правят, те винаги са гледали с презрение към малките и са действали към тях с имперската си политика „разделяй и владей!“

Но Камерън си  вкара автогол с обвяването на референдума, защото той донесе огромна несигурност в самата Великобритания, на управлението му и провали намеренията на САЩ.

Ако Великобритания каже "НЕ", тогава настава мъчителен период за нея, тя излиза от ЕС и влиза изцяло под мишницата на САЩ.
Отделно в ЕС се отприщва кутията на Пандора най-вече вече в източна Европа. Там народите продължават да се управляват от бившите комунисти, вкарали нелибералния капитализъм и неговия модел, който им унищожи икономиките, а глобалния пазар отнася парите им в банките на САЩ. Те и до сега не знаят какво се е случило с тях в последните 30 години години, за неолиберализъм не говорят, демокрацията им не се развива, правови държави нямат. Там не се забелязват дори и наченки за борба срещу неолиберализма, която вече е започнала в южноевропейските страни Гърция, Италия, Испания от техните нови леви сили- СИРИЗА- Гърция, Движение 5 звезди"-Италия. "Подемос"-Испания. За да се оправдаят техните елити хвърлят вината върху имигрантите и ЕС и ги правят "евроскептици". Най-изявени евроскептици са поляците и унгарците. Въобще, източноевропейците остават с ниско съзнание, далеч изоставащо от съзнанието на западноевропейците. Нивото на съзнание отново разделя Европа на две- източна и западна и е втората причина след некадърното управление на неолибералите ЕС да тъне в хаос, дезорганизация и дезинтеграция.

Сега всички евроскептици ще обявят подобни референдуми и ЕС ще се разпадне. Ето, голямата опасност за целостта на ЕС от този референдум!!!

JoCox
Великобритания, откак влезе под мишницата на САЩ и възприе неолибералния му модел се превърна в негов пудел, възприе и морала му - да убива неудобните си политици. Както бе убита сега Джо Кокс - депутат от Лейбъристката партия.
Защо Джо Кокс бе убита?
Джо Кокс е социалистка- лейбъристка. Старите леви сили на Западна Европа- социалистите, които построиха западноевропейската социална държава, също като източните комунисти през 80-те години предадоха социалната си държава и от ляво се прехвърлиха на дясно, превърнаха се в неолиберали и потънаха в корупция като започнаха да рушат създаденото от тях до сега.
Но европейците, които обичат много социалната си държава и я пазят като зеницата на окото си, не им простиха това предателство и ги снеха почти на всякъде от управленията.
В последно време се наблюдава "проглеждане" в лагера на социалистите, в някои западни социалистически партии се наблюдава тенденция към връщането на старите социалистически принципи, за запазване на социалната държава и наченки на борба срещу неолиберализма. Това  са социалистически партии  предимно от Скандинавието и Северна Европа, които не са така оцапани с корупция и престъплението "разграждане на социалната държава" и все още са запазили добрия си авторитет в обществото.
Това правеше Джо Кокс, тя връщаше старите социалистически принципи и зовеше за борба срещу неолиберализма. За това и бе убита!!!

BrexitCameron
На „Брексит“ надделяха тъмните сили на ксенофобията и расизма. Резултатът „НЕ на ЕС!“ е трагичен за Великобритания, защото отказът означава „Вън от Европа“. Великобритания остава само географски в Европа, духовно излиза от нея. Камерън видя , че си е вкарал автогол и побърза да подаде оставка, след това да се скрие и избегне отговорностите.
Сега настъпват тежки дни както за Англия, така и за ЕС. Обществото на Великобритания се раздели с дебела линия на две.
Двете малки части на Обединеното кралство -Шотландия и Северна Ирландия не желаят да излязат от ЕС и това води до нови рефередуми за независимост и отцепване. Короната скоро може да се разпадне и кралят да остане без кралство или най-малко, както каза външният министър на САЩ Джон Кери „ От Велика Британия да стане малка Англия“.

Световните икономисти прогнозират, че Брексит няма да окаже особено влияние на финансовите пазари, спадът ще бъде преходно явление и няма да достигне размерите на финансовата криза от 2007 г.

Ефектът от Брексит ще бъде негативен най-вече за Обединеното кралство, но не и за Европа.
Банките са особено важни за Великобритания, тъй като в новата система на неолиберализма Лондон се превърна във втория в света след САЩ финансов център и перачница на мръсни пари, единсвените страни поддържащи офшорни зони,  да прибира парите на останалите развити европейски страни и ги изнася в офшорни зони. Това  вкара Великобритания в голям конфликт с Европа и тя вече не се вмества в социалния модел на Европа welfare state..
С намаляне размерите на Обединеното кралство ще намалят и капиталите на банките му и значението му като финансов център.
С Брексит Великобритания лошо се самозастреля в крака.

ЕС ще трябва да насочи усилията за спиране разпада си за усмиряване на източните евроскептици - "бунтуващите" се поляци и унгарци и ги спре да повторят популисткия референдум на Великобритания. ЕС трябва да развърти икономическата си метла и им покаже колко са бедни и жалки в сравнение със запада, въпреки голямата си популация.

Но едва ли други страни ще предприемат излизане от ЕС, както вещае пропагандата на Путин радваща се на резултатите от Брексит.

Сегашното неолиберално ръководство на ЕС обслужва САЩ и заедно насаждат неолиберализма. ЕС трябва да остане, заедно с еврото, защото е гарант за мира, свободното движение, културни и бизнес връзки на хората на Европа.
Но той трябва да промени същността и курса си на развитието си без неолибералите, за да остане да съществува и запази мира в Европа.

Много говорят за нужни дълбоки реформи в ЕС, но малко казват какви те трябва да бъдат.

Въпреки унищожението  от неолиберализма и загубата на политическите носители на европейската социална държава  - социалистите и християндемократи на запад и комунистите на изток, то тя издържа на ударите на неолиберализма и там, където имаше добре работеща правова държава беше запазена, предимно в развитите европейски страни от северна и средна Европа- Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария. Социалната държава  на Европа  доказа своята жизненост и устойчивост и още повече се наложи в очите на европейците, като бъдещ всеобщ социален, икономически, обществен и политически модел на Европа.

Според мен, на ЕС е нужна нова конституция, в която да се поставят икономическия модел на европейската социална държава, принципите на европейската реална демокрация и правилата на нейната правова държава. Те да станат всеобщи правила и ценности на ЕС.
ЕС има нужда от функциониращ банков съюз, който да включва в бъдеще обща за гарантиране на влоговете система, обща фискална политика и данъчната система.
Реализирали се това, най големият и мощен икономически съюз в света ЕС, може да приложи предложението на известния френски учен и  социален икономист показал недъзите на неолиберализма в своята прочута книга"Капиталът на XXI век" - Томас Пикети за поставяне световен данък на движението на капиталите, като по този начин направи целия процес прозрачен.
Така страните, където добре работи правовата държава и законът се изпълнява безпрекословно, ще могат да спрат изтичането на капитали в офшорни зони и неплащане на данъци.
ЕС се нуждае също от своя отбранителна система, за да подсигури сигурността си от терор и външни нападения. Това не може да стане от НАТО, поради опитите на САЩ да го оглавява и решава вместо останалите членки.

По отношение на САЩ
в Европа, всичко зависи от местния политически елит, той решава по кои свирки да се води! Днес САЩ добре знае, че в Европа има реална демокрация и правова държава, не могат да определят живота на европейците, да се месят във вътрешните работи на страните, да си пускат бомбите, свалят и качват правителства. Сега САЩ единствено използват НАТО да дразнят Русия, поддържат напрежението, за да имат „повод“ да натискат съюзниците си да закупуват оръжието им.
За това тези европейци, които упражняват реална демокрация и имат правова държава, която със желязната си секира поддържа само некорумпиран и национално отговорен елит, въобще не обръщат внимание на американците и не им продават един национален интерес. Реалната демокрация и нейна правова държава са имунната система на Европа срещу всички външни и вътрешни врагова. Тя  принуждава политиците да питат за  всичко гражданите си, дори за всеки изхарчен цент с формите на пряката демокрация,  за това САЩ сега дори и оръжието си не могат да продадат на европейците, колкото и да ги натискат. Да му мисли България, в която няма нито изгледи за демокрация, нито за правова държава, има продажен политически елит работещ само за чужди държавни интереси и продаващ интересите на народа си като носни кърпички.
След разразилата се от САЩ 2007 г
световна неолиберална финансова и икономическа криза, САЩ потънаха в нейното блато и сами се свалиха от пиедестала на първи световен военен хегемон.  Това създаде уникалната възможност пред Европа,  държана от II Световна война до сега на колене пред САЩ, най-сетне да се освободи от опеката на САЩ.  Въпреки тези обстоятелства, европейскитенеолибералите оглавяващи ЕС продължават да предават външната и вътрешна политика на ЕС в ръцете на САЩ.
Ето защо
преговорите с Русия по въпроса за Крим и източна Украйна се водят едностранно от САЩ, той също налага на ЕС своята политика на санкции срещу Русия.
В тези преговори отсъства ЕС или ако присъства, то
й повтаря политиката на САЩ.
Крайно време е
външната политика на ЕС да бъде изтръгната от ръцете на САЩ и преговорите за разрешаване на военния конфликт в Украйна да се вършат не от САЩ, а от ЕС!!!

Горните  предложения трябва да станат програмни каузи на новите леви сили. Те често са присъствали в изявите на новите леви сили, но поради липса на нова противопоставяща се идеология на неолиберализма, те все още са слаби. Присъствието им в Европарламента е  разпокъсано, членуват в различни парламентарни групи. За това  управляващото монолитно неолиберално мнозинство - все представители на едрите финансови корпорации, въобще не e обръщало внимание на техните предложения.


Всичко това може да стане реалност, само ако левите сили съумеят да изградят своя нова идеология, с нея да станат равнопоставени играчи и силна опозиция на неолиберализма. Тогава те могат да  влезнат с мнозинство в Европарламента и захванат управлението на ЕС.

След като създадох науки за неолибералния капитализъм, реалната демокрация на социалната/правова европейска държава и наблюдавах действията на надигащите се нови леви сили в южна Европа, аз създадох идеология предназначена за нова българска лява сила и започнах изграждането и. Тя използва лостовете на европейската реална демокрация и правова държава за борба срещу неолиберализма, с които се борят вече новите леви сили от южна Европа. Построена е върху патриотичния национализъм на реалната европейска демокрация, насочена е срещу неолибералното олигархично статукво, отстоява независима и национално отговорна политика и се бори за демократична, правова и социална държава.


Правя тук едно отклонение за българите, да им кажа, че осъзнавам колко дълъг и мъчителен ще бъде  процеса за осъзнаването на идеологията от българското общество, тъй като българите, както и останалите източноевропейски народи за разлика от гърци, италианци, испанци, продължават да не познават реалната демокрация на Европа и нейната правова държава, а да живеят вече четвърт век потънали в неолиберализъм с налагана от техния нов неолиберален посткомунистически елит „представителната американска демокрация“ под диригентската палка на нейния духовен водач американското „Отворено общество“.

В България
от 70 години поради непрекъснатото управление на комунистите, демокрация няма и нито се вижда изгледи за правова държава. Но демокрация в другата Европа има и то реална /истинската. Това българите сега не знаят, защото бившите комунисти,след 1989 г възприели „американски модел неолиберализъм“ и ръководени от „Отворено общество“ отново са изолирали България от Европа, даже са я направили 51-вия американски щат, държат медиите и хуманитарното образование на България и не позволяват да се говори в тях за развития опит на Европа, за нейната реална демокрация и правова държава, а говорят само за "американски неолиберални ценности". Те градят някакви теории за "еврейски конспирации", плашат с "ислямизиране на Европа", само защото искат да отвлекат вниманието на обществото от истината за този американски, олигархичен клептократичен ''модел', който ни се натрапва вече 30 години и своята преродена същност на новите хищни неолиберални "червените капиталисти".
В България „ Отворено общество“ е монополизирало медиите и хуманитарното образование, храни хиляди свои агенти, шетащи в медиите и хуманитарното образование с цел да спират да се говори за Европа, българинът нищо да не знае за нея и да скриват истината за неолиберализма и меката му САЩ, казана по-горе.

Аз живея от 30 години във Скандинавието и за мен демокрацията въобще не е мираж, а доказана действителност. Осъзнавам колко трудно българите възприемат приказките ми и колко трудно ще разбия митове, градени десетилетия в главите им, след като никога не са познавали демокрацията.
Но аз съм по светила живота си да повдигам съзнанието на моя народ, така както са го правели нашите деди будители от Възраждането, защото съм като тях идеалист и вярвам, че само така мога да отворя очите му за развития опит на Европа и покажа правилния път към спасението и просперитета. Местоположението и местоживеенето не прави  човека богат, нито може да го спре да работи за народа си, ако се е посветил на него.



Редовият българин до сега не знае факта, че живее от 30 години в системата на неолибералния капитализъм( неолиберализъм), чийто продукт е родената у нас и в Русия олигархия. Той бе докаран у нас от САЩ през Русия по руски модел от последния елит на БКП с американския икономически план „Ран Ът“, получил го от КПСС с нейната "водеща и мъдра роля " в бившата комунистическа система. Русия прихвана неолиберализма с "любовта" между Горбачов и Рейгън.
Последния
т елит на КПСС внесе неолиберализма в Русия с американския план „Дълес“, Горбачов го предаде на назначения от него Елцин, а Елцин го предаде на назначения от него Путин. Като последна издънка на последния елит на КПСС, също като Сталин концентрирал цялата власт в ръцете си, ръководещ авторитарно с желязна ръка Русия, Путин продължи политиката на Горбачов и Елцин да номинира олигархията и бетонира неолиберализма в Русия. Самият Путин се превърна в пръв олигарх. Ето тук от това видео https://www.youtube.com/watch?v=FXFVYyNaAlU  направено от руснаци, ще видите как Путин направи богатствата си, като си създаде свой двор олигарси и заедно грабят Русия и руския народ и изнасят парите си в американски банки и офшорни американски протекторати. Целият кръг олигарси около Путгин фигурираше в "панамския списък", като се знае, че Панама е американски протекторат и панамските банки захранват с пари американските.
Руските и български олигарси са всички с произход в последния елит на единствената партия в системата на източните комунистите - комунистическата.
Руските олигарси като по-силните, ръководят българските понеже са представители на страната с най-големите богатства в света - Русия. Един руски олигарх има мин. 20 милиарда богатства, а българския едва достига мижавите 1,5 милиарда.
По линията на глобалния пазар на неолиберализма по-силната икономика от Русия тази на САЩ дърпа парите на руската олигархия и ги изнася заедно парите на българската олигархия в американски банки и пълни хазната на Америка. Сега руските и американски олигарси само се „противопоставят“ като едно време СССР и САЩ се противопоставяха, но този път вече не на идеологическа основа, а на търговско икономическа. Двете олигархии единствено делят световните енергийни и оръжейни пазари на света.
Това Путин, превърнал се в първи олигарх на Русия, сам номиниращ олигарсите и бетониращ системата на неолибералния капитализирам, не казва, а лъжи народа си и бившите и настоящи комунисти на Зюганов, че се "борил срещу Америка". Той умело прикрива, че в тази „битка“ между Русия и САЩ победители са американските олигарси, които прибират парите на руските и българските олигарси, крадени от руския и български народи в своите банки по линията на глобалния пазар на неолиберализма.

Това не е ясно на нашите обикновени русофили, но е ясно на водачите им, които умело го прикриват, като за лошото състояние на България обвиняват САЩ и Запада като цяло.
Между русофилите има обикновени заблудени хорица с останки от съветско съзнание, но повечето са свързани с новата класа на "червените капиталисти" с произход във висшите етажи на БКП, които имаха достъп до парите на България. БСП е регистрирана от последния елит на БКП и тя създаде всички партии след 1989 г., за това партиите ни се оглавяват или ръководствата им са пълни с „червени капиталисти“, които са използвали властта на партията, за да участват в мръсни праватазационни и концесионни сделки на държавна собственост да крадат директно от държавната хазна, да прибират обществени поръчки и еврофондове, с което станаха олигарси и мултимилионери за една петилетка.
Понеже водачът на руската олигархия е Путин, под чието покровителна мишница те се намират и галени с перо, тези нашенци го бранят с фанатичната убеденост на Морозов на амбразурата и го правят извънземен, не носещ никаква отговорност за нищо, наричат го "бащицата" както наричаха едно време Сталин и наш Тодор Живков, не дават косъм да падне от главата му развяват руски знамена, а не български, забравили са българските национални интереси и навеждат глава само пред руските.( Впрочем, същите са и "сините комунисти" от отряда на "новите капиталисти", и те като Морозов на амбразурата още продължават да защитават своя патрон Костов въпреки доказаните му 102 престъпления във властта. И всичко това идва от липса на правова държава, чийто секира да спре да се кандидатират за политици и държавници само от утайката на обществото и да завре престъпниците където им се полага!)
А русофобите пък, които са повече представители на "Отворено общество" и следват американската външна политика, обвиняват комунизма и Русия за лошото състояние на страната, без да виждат неолибералния олигархичен режим на Путин, нито неговите олигарси досущ приличащи на олигарсите на САЩ. Соровците пък се заиграват с термините "американофили“ и „американофоби“, които са идентични на „русофили“ и ”русофоби“ и са в лагера на нашата олигархия ограбваща българския народ. Повечето от тях са изнесли и държат парите си в американски банки и играят на два стана- с единия крак стъпили в Москва, с другия- във Вашингтон.
Тези две течения "русофили" и "русофоби", "американофили“ и „американофоби“еднакво участват в разграбването на страната. Те са двете страни на една и съща монета, която отдавна е остаряла и не влиза в обръщение´.
Превъоръжаването на Русия носи облаги за определен кръг олигарси и подлага на бедност и лишения обикновените руснаци, чийто минимална заплата стигна 70 долара,  минимална пенсия 50  долара,  25 милиона руски пенсионери живеят под прага на бедността, а над 100 милиона руснаци живеят малко над прага на бедността (по официални данни на руското министерство).
В Русия съществува капитализъм от XIX век. Чрез заиграване с  патриотизма на руския народ се постига оправдаване действията на императора Путин, също като Сталин унищожаващ всеки опит за свобода на словото и убежденията, спиращ развитието на демокрацията и изграждане на правова държава в Русия. Демокрацията е в ръцете на този император.
Поради свързването на българската и руска олигархии, българите са нападнати от пропагандата на Путин, целящ да изкара България от ЕС и да я вкара в помийната си яма “Евразийски съюз“(най-бедните държави без грам демокрация в тях - Индия, Китай, Русия, Иран,( Бразилия- богата, но с минимална дневна заплата 2 долара) под своята мишница и я направи дъвка в устата на руската олигархия. Всички медии на България са в ръцете на смесената руско-българската олигархия, което крайно затруднява създаване на ново демократично съзнание.  Българите продължават да не знаят, че олигархията е продукт на системата на неолиберализма, макар да усещат по доходите си нейната жестока експлоатация, докарала ги до положение на най-беден народ в Европа. Не малка част от българите продължават да са обременени със старото съветско интернационално съзнание за „вечна и нерушима дружба между Русия и България“, поради участието на Русия в освобождението на България от турско робство. Наивният българин със съветско съзнание не може да раздели Русия от режима на Путин, не знае новата роля на Русия в докарването на ново олигархично робство, продължава да гледа с надежда на „дядо Иван“ да го освободи от него и продължава да мисли "Русия за своя майка".
Всичко ставащо сега в България е в пълен разрив с думите на първия марксист-социалист (не комунист) Димитър Благоев - Дядото изречени преди 100 години: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”.
За това аз предлагам, да заменим понятията „русофили“ и „русофоби“, "американофили“ и „американофоби“ със „защитници и предатели на национални интереси".

Аз не отминавам и действията на запада в това отношение. Чрез своите действия ЕС, управляван от неолиберали предали външната политика на ЕС в ръцете на САЩ, от 2013 г. насам направо укрепи властта на Путин. Оказва се, че и Западът има нужда от Путин. Но нека да не забравяме, че сега този Запад е управляван от неолиберали със същото лице на Путин и негови духовни братя, те се доказаха, че са Аморални. Ръководството на ЕС и всички западноевропейски страни с изключение на Гърция се управляват от неолиберали.
Непосредствено след Брексит от сериозен източник излезе новината, че Франция и Германия възнамеряват да свалят ембаргото срещу Путин, поради икономическите си интереси, продиктувани от напускането ЕС от Великобритания. Кои управляват във Франция и Германия?- неолибералите -християндемократи на Меркел и неолибералите -социалисти на Оланд..

Ако Франция и Германия свалят ембаргото, това ще е предателство спрямо всички прогресивни сили уважаващи международното право и суверенитета на държавите. Това няма да задоволи Путин, а ще го направи още по нагъл и агресивен. Ще бъде застрашен суверенитета на всички източноевропейски страни и на първо място-България. Повтаря се историята в навечерието на ВСВ. Застрашен е мира в Европа. Единственото спасение е създаване на антинеолиберални сили във всички европейски страни и консолидиране и сплотяване на всички срещу неолибералите управляващи в европейските държави ви ръководствоот на ЕС. Само новите леви сили обединени в  силен фронт срещу неолибералите, могат да променят курса на развитие на ЕС, да извадят Европа от опеката на САЩ и двойника му Путин.

Ще завърша анализа си с известният гръцки политик от СИРИЗА Янис Варуфакис начертал стратегията на новите леви антинеолиберални сили за постигане на техните цели. Блестящият социален икономист и демократ Янис Варуфакис също като Томас Пикети разбра, че икономическия път не е водещ в борбата на левите сили срещу неолибералния капитализъм, а политико-парламентарния, той трябва да предхожда икономическите решения и те могат да бъдат реализирани само ако първо се реализират политическите решения. Според стратегията на Варуфакис главната цел на новите леви сили трябва да бъде свалянето по демократичен политико-парламентарен път неолибералите-юнкеровци от ръководството на ЕС и извършване кардинална промяна курса на неговото развитие, те доказаха своята некадърност в управлението на ЕС, държат го в хаос и дезорганизация.
За тази цел Янис Варуфакис подготвя нова антинеолиберална лява европейска партия - алианс DiEM25, в която да се обединят всички нови леви антинеолиберални сили и да атакуват Европарламента в следващите евроизбори.
По този начин да се прогони  от Европа натрапвания ни вече 30 години "неолиберален капитализъм" и европейците да запазят социалната си държава!

25.6.2016 г.
Автор:

Dora112013
Дора Апостолова
Анализ на "Идея за България"
The article is published under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licence

Добавете коментар


Коментари   
0 # не са изследвани всички вариантиНико 17-07-2016 17:24
изложенот е логически вярно и правилно но само ако големият чичо Сам не е решил да развие един горещ конфликт в който да му изгорят дълговете.В контекста на това решение този чичо Сам просто предпазва членовете на бандата си като ги изтегля народно и териториално от полето на боя.
Отговор | Цитиране | Цитиране
0 # RE:автора 13-08-2016 22:05
Дай боже!Ако първата икономика и най голям финансов център САЩ ликвидира външните си заеми, ще даде пример и отприщи кутията на Пандора. Веднага западноевропейските неолиберали управляващи в най развитите европейски страни начело с Германия ще го последват.
Тогава настава и нашия звезден час- и нашите дългове ще изгорят. Нашите крадци са изнесли и складирани парите ни в американски банки(Световната) и американски офшорни протекторати. Ние ще си поискаме да ни върнат изнесените пари, а го не го направят- ще теглим калема +- и няма да си върнем дълговете към МВФ, която е американска институция, работи с долари и включва дълга на Световната банка. ;)
Впрочем, Хилъри Клинтън крайно олевя, като обеща да въведен „световния данък“ на Томас Пикети като постави изходящ данък за производствата към Китай. Това е голям удар за неолиберализма , буквална смърт. Пак ще се отвори кутията на Пандора и САЩ ще бъде последван първо от ЕС...
Отговор | Цитиране | Цитиране
+1 # да ама небоби 02-07-2016 07:36
Англия показа червен картон на Европейския съюз . Англия мисли за бъдещето и идните поколения ! А Юнкер ,скоро ще гледа света от бункер !!!
Отговор | Цитиране | Цитиране
-2 # до боби!автора 02-07-2016 11:06
С второто съм съгласна, свалянето на Юнкеровците трябва да бъде дело на левите сили, както Янис Варуфакис казва. Но с първото- „Англия мислила за бъдещите си поколения“- не съм. Ако мислеше, нямаше да вкара неолиберализма, влезе под мишницата на неговата мека- САЩ и унищожи социалната си държава. Това доказвам в статията си/ Дора Апостолова
Отговор | Цитиране | Цитиране
+2 # Greetings!Valpet 30-06-2016 10:55
Поздравления за автора на този задълбочен и коректен материал. Най-доброто от прочетеното досега по темата!
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google