Joomla Templates Mobile by About Justhost

Dora112013
Защо нашата нова социалистическа партия се създава трудно и бавно? Борбата сега започва, битката предстои. Българино, помисли  за бъдещето си, вземи съдбата в ръцете си, повтори подвига на дедите си и поеми  пътя към свободата си!

Един мой приятел предизвика написването на този анализ, след като ми писа следното - “Тук от Нова година се мъчим да направим истинска дясна партия.... с лустрация, християнски ценности и т. н., но.....Отговорих му - От къде ще го вземеш това „дясно“? Дясното винаги е било капитализъм. От 30 години света е обвит само с едно дясно - това на неолибералния олигархичен капитализъм. От 30 години той шета в България. Резултатите са очевадни с просто око, вижда се още от граничния пункт на Калотино - пълна разруха, бедност и нищета, изпаднахме в клоаката на Европа, станахме най - бедната страна в Европа, през бандитския преход загубихме над 4 милиона човешки ресурси, нацията се смали на половина умираща бавно и кротко в ръцете на неолибералната олигархия, България е оставена от народа си „на доизживяване“. Малко хора осъзнават, че в България бе извършен най големия геноцид в най-новата история на Европа.
От историята на Европа се знае, че изпадналите в подобна катастрофа държави са вдигани само с
ляво,
работещо за целокупното общество и всеки негов член равнопоставено, а не за една тясна 1% капиталистическа класа от богати хора, притежаващи и разпределящи целия обществен продукт и определящи парчето въздух, слънце, вода, небе, земя, свобода и стандарта на останалите 99%. 
Но истинско ляво - с християнските ценности и лустрация за крадците и гробокопачите. То не е лявото на нашите комунисти преобразили се за 1 нощ в цоциалисти, нито лявото на венецуелския Чавец и кубинския Кастро, нито лявото на китайските и севернокорейските комунисти ... Нито ни трябва "дясното" на диктатора фашист Пиночет, нито олигархичния капиталистически модел на последния в Европа останал посткомунистически фашиски диктатор Путин!

Западна Европа ( Германия и другите страни) се вдигна от разрухата на най унищожителната война в историята на човечеството със социализъм претворен в тяхната социална и правова държава
Социализмът е бил и си остава лявата идея и единствената алтернатива на капитализма. Точно лява партия е нужна на България сега, но не старото ляво, а ново ляво почерпено от опита на богатите западноевропейски социални и правови държави.
Днес новото ляво е новия социализъм за борба срещу неолибералния капитализъм. Какъв е новия социализъм и как трябва да се борим за спасението на нашата България и я извадим от октоподите пипала на неолиберализма,
ще разкажа тук.
 

Игнат Петков от Канада, по повод 1 годишното ни приятелство в социалната мрежа ми пише следното:Дора, радвам се че сме приятели. Не знам защо не потегли прекрасната ти идея за нова истинска социалдемократическа партия. Мислех да се включа. Комунизмът може да бъде разконспириран и посткомунизмът девалвиран и разобличен само по този начин”.
Игнате, идеята ми за истинска социалдемократическа партия в България не е залязла, а е отдавна потеглила, но се движи бавно и трудно, понеже се иска преди всичко време и обществено съзнание на национално и международно ниво.

А най-трудно се създава съзнанието, то изисква много и правилни знания за ставащите процеси в света, Европа и България и най вече време.

 В последните 70 години при непрекъснато управление на комунистите, България нямаше социалистическа партия. Старата социалистическа партия на Благоев беше унищожена от дошлите на власт комунисти след окупацията на България от съветските войски 1945 г. и наложили насила комунизма в България с инициираното въстание на 9 септември 1944 г. под ръководството на Москва. Комунистите веднага унищожават всички стари партии и налагат в държавата ни еднопартийна система с една единствена партия и нейната идеология - комунистическата. Комунистите нямаха свои идеи, те откраднаха Благоевата партия и социалистическа й марксическа идея, смачкаха я идеологически и унищожиха. Унищожиха и най-българската партия БЗНС, поставила основите на центристката политическа идея на Европа - социалистическия либерализъм, станала най-големия принос на България в политическото идейно пространство на Европа.

А точно през тези последни 70 години след ВСВойна в Европа започва бърз разцвет на социалистическата идея, защото тя започва да строи своята "социална държава" по идеята на Маркс за „социализъм“ като алтернатива на капитализма, строяна от левите сили на Европа в двете и части - социалдемокрацията на запад и сталинистките комунисти на изток.

Докато западна Европа строеше социализма си, в същото време и комунистите от източна Европа строяха "социализъм". Двете части на Европа още в края на 50-те години започват да строят „ марксовия социализъм“ , но го строяха по различни начини. Западноевропейците строят социализма си с реална( открита, прозрачна, пряка ) демокрация, с родената от демокрацията правова държава и пазарни отношения в икономиката, а изтокът – без демокрация, без правова държава и без пазарни отношения, понеже комунистическата идеология налагана ни от Москва не поддържаше демокрацията и правовата държава. 
Западна Европа строеше социализма си във вид на „социална държава“ по теориите "за държавен социализиран капитализъм" на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс, стъпил върху „Капиталът„ на Маркс с главни строители - западните социалдемократи заедно с центристите - социал-либерали и християндемократи. За това и западноевропейската социална държава е известна с още едно име"Кейнсианска държава"
Изтокът строеше социализъм по теориите на Ленин и Сталин с „водещата и мъдра роля на КПСС“ и сателитната роля на всички останали комунистически партии в системата, направени марионетки на КПСС и линията им бе спускана от Москва.

Социализмът на Маркс за разлика от капитализма строи “социално справедливо общество”, в което владеят не либералните идеи за индивидуализъм и управление на държавата от едрия капитал, а социалистическите идеи за обществена взаимопомощ, солидарност и работа единствено за целокупното обществено благо и просперитет.

socialnadarjava
Поради липса на демокрация, правова държава и пазарни отношения, социализмът на комунистите се провали, още в края на 70-те и началото на 80-те години системата им забоксува, изпадна в криза, започнаха да ги спохождат хронични икономически кризи, магазините бяха празни, имаше режим на тока и те разбраха, че губят съревнованието със запада по строителството на социализъм.
Но за да остане на власт и запази политическата си власт, последният елит на БКП с официална политическа линия на партията наложена и от Москва по време на Горбачовата"перестройка", без никакви закони и правова държава, само с едно постановление на ЦК на БКП № 56 , което гласеше/да се премине от непазарна в пазарна икономика/, реши тайно от народа си без да го пита с нито една форма на демокрация, да замени системата на социализма с нова и крайно различна от социализма система- тази на неолибералния капитализъм в американския му вариант.

Идеалът "за социално справедливо общество“ градено с много демокрация и народовластие от долу нагоре, разви западноевропейския социализъм до върхове и далеч надмина социализирания капитализъм на Кейнс. Най-развитите европейски държави от северна и средна Европа са изградили развития социализъм. Сега там не можем да говорим за наличието на какъв да е капитализъм, а само за развит социализъм. Тяхната социална държава  направи Маркс и Кейнс неактуални в днешно време.Парадоксът е в това, че „Кейнсианската държава“ на западна Европа оцеля от ударите на неолиберализма и непоклатимо стои до сега, докато социализмът ( социалната държава) на източните комунисти не оцеля, те сами го предадоха, като го замениха след 1989 г. с неолиберален олигархичен капитализъм и децата им разграбиха и унищожиха труда на бащите си по построяване благата на социализма.


За същността на социалната държава на фона на нейния антипод- американската неолиберална държава ви предлагам да прочетете статията ми от 2017 г  Специалната мисия на европейската социална/правова държава. Тъжната истина за социализма, който България загуби.

Bernie Sanders
Другата световна глобална сила САЩ никога не е строяла социализъм
и продължава да не познава социализма на Европа. Тя е строяла само либерално общество на основата на старите либерални идеи концентрирани в индивидуализма и изразявани от "демократите", които се обявяват за „леви“.
От 30 години демократите трансформираха стария либерализъм в неолиберализъм( глобализъм), който се възприе и изповядва от двете партии -републиканци( консерваторите) и демократите( либерали). Както писа в.“Вашингтон пост“: Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ все повече са заприличали на една партия, подобна на бившата КПСС и различаващи се само по корпорацията която ги е яхнала и определя политиката им“.
В Европа либерализмът е по-надясно,  считаше се за центристка идея и бе възприет от центристите- социал-либерали и християндемократи.

Едва миналата година в последната президентска кампания се зароди първото социалистическо движение в САЩ на Бърни Сендърс, който поиска „да се строи шведския социализъм“, но поради непознаване същността на европейската социалистическата идея и нейната социална държава, Бърни Седнърс направи
много грешки и най-важната - остави движението си в редиците на демократите, като по този начин го подари  в ръцете на неолиберала Хилъри Клинтън.
След 25 години н
еолиберализмът изпадна в пълен крах и това се видя в разразилата се в САЩ през 2007 г
най голямата финансово-ипотечна криза в историята на човечеството, която удари не само САЩ, но и целия свят. В САЩ за една година банкрутираха над 200 банки и отнесоха стандарта му, вместо силен икономически растеж той докара обратното -силна задлъжняване на държавите, загуба на производителната икономика, натрупване на капиталите в ръцете на 1 % хора, обедняване на останалата част от обществото. Неолиберализмът докара колапса на американския жилищен пазар 2007 г. и се разпростря като криза на глобалната финансова система, докара 15 трилиона външен дълг на САЩ( който всеки 3-ти месец се увеличава с 1 трилион) и 400 милиарда долара дупка в бюджета му, изнесе производствата на САЩ в Азия, почти унищожи американската средна производителна класа, вкара американската икономика в задънена улица, направи американската социална система напълно частна с вилнееща в нея корупция, остави 53 милиона американци без здравна застраховка и 43 милиона живеещи с купони за храна. Унищожаването на производителната средна класа на САЩ и „печатането на пари на поразия“ обезцени долара, САЩ остана без пари и без стария начин да се спасява като печата пари. Ето защо новият президент Тръмп започна със икономии в бюджета, като реже от него както вътрешните така и от външните разходи.
За да се вържи бюджета,
при правителството на Обама и сега при Тръмп администрацията на САЩ беше пусната в няколкодневен неплатен отпуск, Обама бръкна в парите на Пентагона и взема разходите за външни войни. Тръмп започна да изкарва САЩ от всякъде- от НАТО, Близкия изток, Афганистан , не подписа Парижко споразумение относно изменението на климата прието 2015 г и подписано от 200 държави, не подписа договора за свободна търговия между САЩ и ЕС, отказа да дава пари за издръжката на ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ... Така неолиберализмът на родителката и меката  САЩ му изигра най жестоката „шега“ в неговата над 200 годишна история.

Lukanov
Първата нова партия в България след 1989 г - БСП, създадена от последния елит на БКП, заедно с родената от нея проформа опозиция СДС вкараха неолиберализма в България
, като направиха американския икономически план „Ран Ът“ и по неговите "съвети" започнаха (първо БСП, после СДС продължи линията на БСП) бясна криминално извършена приватизация на голямата държавна собственост с много корупционни методи и средства, която влезе в джоба на мултимилионерите и милиардерите на БСП и СДС, сега пълнещи ръководствата на партиите и играещи си на "противници".
Последният елит на БКП -
Луканов и неговото обкръжение роди БСП и всички останали 300 партии и от неговите редици излязоха първите крупни капиталисти -мултимилионери и после олигарси, започнали бизнеса си с руски капитали, които като по-силните и представители на най-богатата страна в света Русия постепенно завзеха икономиката на България и сега диктуват външната и външна политика на България.

Луканов и неговото обкръжение започва да вкарват неолиберализма в България още 1985 г със започване взимането на държавни външни заеми, половината от които потънаха в джобовете на елита на БКП и неолибералните магнати Сорос и Максуел, които помагаха на Луканов да намира западни банки от които да тегли заеми. 
До 1984 г България нямаше външни заеми, те се оформят след 1985 г. от последния елит на БКП - Луканов и неговото обкръжение. 
След това с направата 1990 г. от двете първи партии БСП и СДС на американския икономически план „Ран Ът“, започва промяната на икономическата система на България, голямата държавната собственост се приватизира и преобърна в частна и на аксиомата във философията „битието определя съзнанието“ т.е на основата на новия частен икономически модел на държавата ни ( битието),  се изгражда и нова социална система с ново съзнание и нова ценностна система на обществото по подобие на неолибералната система на САЩ. Това съм разказала в един от първите ми материали за неолиберализма в България " От плана Ран Ът през Маршал, олигархията, БСП, до европейската реална демокрация" писан 2012 г.

Последният комунистически елит около " Луканов и сие" за една нощ преименува БКП от „комунистическа“ в „социалистическа“ и постави началото на БСП, която от първия си час не е „социалистическа партия“, а неолиберална капиталистическа партия на едрия олигархичен капитал. 
Понеже неолиберализмът има много деградивна и реакционна дясна идеология, за да прикрие неолибералната си същност БСП прибягна до хитрост. Използвайки "политическото невежество" на народа си излизащ от старата комунистическа система без познание за демокрация, правова държава и политическите идеи на развита Европа и без политическа система, БСП започна да лъжи народа си, като си лепна името "социалистическа" и преписа дословно програмата на старите европейски социалисти, без да реализира нищо от нея.
БСП започна хаотична приватизация и с откраднатите капитали от външните дългове и приватизацията и подпомогната с руски олигархични капитали от Москва, създаде своя капиталова „каса“ - „Мултигруп“, като от нея раздаде началния капитал на всички останали партии и техните новопръкнали се олигарси. 
Така комунистите от „борци срещу капитализма“ се преобърнаха в едри хищни капиталисти - мултимилионери и милиардери и прибавиха към политическата си власт още една нова власт - икономическа.
Карикатура на Христо Комарницки
БСП използва политическата и икономическата си власт да узурпира социалистическата идея и цялото ляво политическо пространство на България и се превърне в главния кукловод на прехода, роди останалите партии по свое неолиберално подобие и ръководеща ги задкулистно и предкулистно в целия преход. Нейният мозъчен център вкара неолиберализма в България, започва приватизацията, роди олигархията, която е продукт на неолиберализма.

Комунизмът си отиде, но комунистите останаха!
Комунистите чрез БСП и нейните рожби останаха да управляват и след 1989 г , те продължават да си служат със старото комунистическо мислене и сталинистки прийоми на управление, като използваха политическата си власт да завземат цялата икономика и по старому да узурпират цялата власт в държавата -  политическа, изпълнителна, законодателна , съдебна, медии и хуманитарно образование.
И до ден днешен комунистите пълнещи ръководствата на всички партии след 1989 г. продължават да ни управляват по старому, като спират българския народ да познава в 21-ви век реалната демокрация и правова държава на развита Европа, европейските демократични ценности издигнати на най-висок пиедестал – многопартийност с пълна свобода на словото и убежденията, независима от политическата власт съдебна и избирателна система, независими от политическата власт профсъюзи и граждански организации.

Вече 28 години аналогични на Русия и България процеси течеха и продължават да текат във всички бивши комунистически страни.
КПСС натрапи неолиберализма на техните комунистически партии, руските капитали ги завзеха и сега цялата бивша комунистическа система се командва от Москва, САЩ ги направи свои послушни сателити, парите им се изстискват  от руската олигархия и изнасят в американски банки,  Европа отново се раздели на две
и между изтока и запада тече Втора студена война.

За случилото се у нас имаше и благоприятни условия в международен план.
В средата на 80-те години в Европа започна да нахлува от САЩ последния стадий на капитализма- неолибералния, известен с още имена- глобализъм, финансов, корпоративен,олигархичен капитализъм, с коренно различна идеология, икономически, обществен и политически модел от европейската социална държава. При него главен бог са ПАРИТЕ, главен субект - БАНКИТЕ и главен лост е ГЛОБАЛНИЯ ПАЗАР на движение на капитала без правила и национални рамки.
В материален план неолиберализма не разруши Европа, в нея не изгърмя нито една банка, когато в САЩ 2007-2008 г.изгърмяха над 200 банки. Той донесе предимно огромна ДУХОВНА КРИЗА  с тотална смяна на  ценностната система на обществото, унищожи всички стари политически идеи на Европа - от ляво и дясно, включително и социалистическите, превърна ги в неолиберали и покри политическото пространство на Европа само с една мисъл и идеология - неолибералната.

"Що е то неолиберализъм?" четете в енциклопедия "Британика". Но там е разказано за неолиберализма само от гледна точка на западняците. За навлизането на неолиберализма и причинените от неговия глобален пазар огромни щети  в източна Европа, разделянето на Европа отново на две и раждането на Втората студена война между запада и изтока, за сега никой не говори. Това ще научите само  от мен и разказано накратко тук.

В западна Европа неолиберализмът бе вкаран от Англия при управлянето на консерватора Маргарет Тачър. Консерваторите първи усвоиха идеите на неолиберализма и се превърнаха в най-върлите неолибералисти. Европейските центристи също бяха повлияни от навлизащия от САЩ  в Европа неолиберализъм и като американските демократи изоставиха идеята на класическия либерализъм, замениха я с неолиберализма и се прехвърлиха надясно.
Най-голямото нещастие на Европа е, че неолиберализма унищожи левия политически лагер. Най-голямата група в него - "социалдемокрацията" , която неизменно е управлявала в Европа от 60-те години до края на 80-те като строител на западната социална държава се отказа от  марксическата идеология на социалната държава,  прие неолибералната идеология и се премести на дясно.
В източна Европа вносители на неолиберализма са другите леви сили строители на социализма-бившите комунисти.

Така Европа през последните 30 години заприлича на бившия СССР - с една партия и една идеология- неолибералната.
От тогава неолиберализмът остана без опозиция срещу себе си, вършее необезпокоявано и нанася огромни щети на европейската социална държава.

За тези течащи в Европа процеси през последните 30 години  разказвам в първия си материал за неолиберализма писан 2011 година “Американският неолиберализъм и европейската социална държава“.


Това тежко и хаотично политическо състояние на Европа добре се използва от Горбачовия елит на КПСС и техния сателит у нас - Лукановия елит на БКП да монополизират старата социалистическа идея. БСП узурпира цялото ляво политическо пространство на България без тя да бъде истинска социалистическа партия, а от първия си час е неолиберална партия на едрия олигархичен капитал. Сега БСП не допуща да се появи нищо ново ляво на левия фронт, а се бие по гърдите, че тя е единствената лява партия
За да задържи стария електорат на БКП тя лъжи възрастните хора, че ще им построи социализма на БКП, но когато е идвала на власт вместо да води лява социалистическа политика, тя е вършила точно обратното, водела е бясна дясна неолиберална политика, с която е разграбвала за своя елит и унищожавала всички блага строени при социализма и не е забила вече 28 години бандитски преход спретнат от нея нито един градивен пирон в снагата на България.

От 30 години социалистическата идея страда в европейски и световен мащаб, както страда и социалната държава на Европа подложена на ударите на неолиберализма. 
С навлизането си в Европа 80-те години американският неолиберализъм започна да атакува и руши социалната европейска държава. Но той успя да навлезе и разруши социалните държави само там, където нямаше развита демокрация и правовата държава да го спре със силата на закона. 
Социалната държава бе унищожена  в страните от Южна Европа - Гърция, Италия, Испания, Португалия известни с по-нискоразвита  развитата си  демокрация спрямо страните от северна и средна Европа и това обстоятелсто не им изгради добре действаща правова държава.
Също и в страните от бившия комунистически блок, където управляващите комунистически режими нямаха правова държава поради недоносената си идеология без съдържание на демокрация в нея. Бившите комунистически държави загубиха социалните си държави и благата на социализма бяха разграбени и унищожени от новата неолиберална капиталистическа класа произлязла от старата комунистическа.

Макар да остана без своите  политически носители -  социалистите, западноевропейската  социална държава устоя на ударите на неолиберализма  в развитите демокрации и страни от северна и средна Европа - групата на 8-ката - Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия Германия , Австрия и Швейцария, благодарение на отлично работещата им правова държава. В тези страни, макар в последните 30 години да са управлявани от неолиберали, действа силно правовата държава, която със закона спира навлизането на неолиберализма и унищожението на социалната им държава.  Икономическият и обществен модел на социалната държава на тези страни са заложени в конституцията,  а правовата държава не позволява тя да бъде прекрачвана. Обществата в тези страни обичат и ценят много своя труд по построяване на социална държава и с инструментите на правовата държава не позволяват нейното разграждане.

За да спаси социалната си държава, Европа започна да ражда своите нови леви сили за борба срещу неолибералния капитализъм и прогонването му.
Развитите страни от северна и средна Европа започнаха да съживяват своите стари социалистически партии, а страните от южна Европа - Гърция, Италия, Испания народите ги отхвърлиха старите партии, понеже те разградиха и унищожиха социалната им държава и родиха направо нови леви партии във вид на мощни граждански движения- "Сириза" в Гърция, "Движение 5 звезди" ( Чинкуе стеле) на Бепе Грило в Италия, "Подемос" в Испания, по такъв начин да оцелеят срещу монолитното неолиберално политическо пространство, представляващо едрия олигархичен капитал концентриран в банките и едрите частни корпорации обкръжаващи банките, държащи всички пари и целия обществен продукт в ръцете си.

Европа също разбра, че старата социалистическа идея на Маркс не е достатъчна, нужда е нова развита идея за социализъм. "Марксовият социализъм" може да остане като основа на новата идея, но е нужно развитие и нови инструменти за борба срещу неолибералния капитализъм.
Европа все още не е намерила тези нови инструменти, за това левият и фронт продължава да бъде слаб, а неолибералите да управляват монолитно във всички страни и обсебили ръководството на ЕС, без адекватна опозиция срещу себе си.

Европа също разбра, че е е необходима нова лява идеология, която да се бори срещу неолибералния капитализъм и го прогони от Европа. И я намери в социалната държава на развитите европейски страни от 8-ката, победила капитализма.  Европа трябва да запази социалната си държава и я развива.

Karl Marx
John Maynard Keynes
Защо Маркс и Кейнс не са актуални сега?
 

Защото Маркс не показва инструменти за борба срещу свободния глобален пазар на неолиберализма, който движи капиталите без правила и национални рамки. Глобалният пазар е главна характерна черта на неолибералния капитализъм, която го прави съвсем различен от всички предшестващи капиталистически форми.
Маркс намира в своя „Капитал“ формулата на „класическия капитализъм“( империалистическия), който е действал до II Световна война в Европа и в който не се съдържа глобален пазар, а той действа само в рамките на националния пазар. Маркс не говори за глобален пазар, нито дава нови инструменти за борба с него. 
Родил идеята за социализъм в 19 -ти век, Маркс не показва как той ще бъде изграден. Това прави Кейнс през 30-те години на 20-ти век. Но Кейнс също като Маркс не познава глобалния пазар и не дава инструменти за борба срещу последната фаза на капитализма- неолибералния.

За да се пребориш с неолибералния капитализъм, се иска първо да се пребориш с фундаментализма на глобалния пазар, не да го елиминираш, а да му поставиш усмирителна риза, за да запазиш държавата си. Това важи както за западна, така и за източна Европа.

Известният антинеолибералист французинът Томас Пикети в своята книга"Капиталът на 21-ви век", предлага  да се въведе световен данък като вид усмирителна риза на глобалния пазар. Но това не може да стане на национално ниво, а на по-високо ниво в първата неолиберална и икономическа сила САЩ и в най-силния в света икономически съюз ЕС.

Източна и западна Европа трябва да се борят с неолиберализма ЗАЕДНО и в Брюксел! Борбата срещу неолиберализма на ниво Брюксел трябва да предхожда националната политика. Не може да има успешна национална антинеолиберална политика, без да има преди това успешна Брюкселска антинеолиберална политика.
Но сега неолибералите владеят както САЩ, така и ЕС, без да имат опозиция срещу себе си и налагат глобалния пазар в настоящата му форма - без правила на движение на капитала и без национални рамки, които да ограничават това движение.  Това създаде огромните външни дългове на САЩ и останалите развити европейски държави, изнася производствата им в страни с ниско заплащане на труда - Китай, Азия, като по този начин убива голямата производителна средна класа на социалната държава и я разгражда
Това ражда офшорните банкови райски зони, които прибират парите на едрия частен капитал, закрилят го да не плаща корпоративен данък в страните си.
Което от своя страна ражда хаос на финансовия пазар задълбочаващ се все повече. Всеки момент световната финансова неолиберална система може да се срути с непредвидливи последици за цялото човечество.

Един пресен пример-Току що финландската преса изнесе данни, че частният едър капитал на малка 5,5 милионна Финландия с държавен бюджет 60 милиарда долара, държи 120 милиарда долара в офшорни зони и не плаща 27% корпоративен данък на държавата. Така Финландия губи милиарди пари, а управляващите я сега неолиберали, за да скърпят бюджета прибягват до икономии като режат пенсии, заплати, социални придобивки и по този начин унищожават социалната държава и човешките права, заробват или ликвидират демокрацията, намаляват нейната сила и действие, отказват на народа си да упражнява демокрация.

Новата социалистическа идея сега все още бавно и трудно се заражда в Европа и това затруднява развитието на политическото пространство на България, което е неразделно свързано с политическото пространство на Европа и всички промени в европейски мащаб рефлектират върху България.
Народът ни излезе от комунистическата система 1989 г без собствена политическа система и поради изолацията на комунистическата система от западна Европа през времето на Първата студена война, той не познаваше старите идеи на Европа - социалистически, християндемократични и прочее...
А узурпирането на властта след 1989 отново от комунистите спря това развитие, народът не не успя да изгради нови европейски тип партии. 
В 1990 г Дертлиев се опита да възстанови старата социалдемокрация в България, без да разбере течащите процеси в Европа с навлизането на неолиберализма и ликвидирането от него на старите социалистически парии. Но БСП бързо се намеси, разби партията му, прибра останките и под своето крило и я направи свой сателит, като и всички останали родени след 1989 „леви“ партии- Българска левица, БСДП и прочее. Дълбоко разочарован Дертлиев почина.
Сега те всички се намират в НС в т.н. „Коалиция за България“ под чехъла и мишницата на БСП. „Новото“/ старо ляво политическо пространство на България сега е с много вожд, без електорат и членска маса и без нито една нова лява политическа идея.

И още един съществен факт. Като използва липсата на познание от българското общество за социализма на западна Европа, за нейната реална демокрация, правова държава и старите политически идеи, САЩ побърза да завладее ума и сърцето на българското общество и му натрапи „представителната си демокрация“-присъща на неговото (нео)либерално общество, която самите американци наричат “фалшива“ и която стои със 100 стъпала под реалната на Европа. 
Втората партия на българския преход е СДС ( Съюз на демократичните сили) пръкнала се веднага след 1989 г в началото на прехода, обявена за „носител на демокрацията“ и създадена като вид „опозиция“ на първата родена в прехода партия БСП е произлязла от старата комунистическа партия( БКП) с политически ръководител Иван Костов- съратник на Луканов при правене и прилагане на американския икономически план "Ран Ът"
СДС от първия час бе обсебена от финансите на „Отворено общество“ на американския магнати олигарх Джорс Сорос, което и наложи за идеология „американската представителна демокрация“. Тогава българският народ, поради 45 годишната изолация от западна Европа по време на Първата студена война, въобще не знаеше за съществуването на двата демократични модела - европейската реална демокрация и американската представителна демокрация, нито бе вкусвал демокрацията въобще.
СДС се издигна на власт още 1992 година при първото правителство на СДС  начело с Филип Димитров и второто правителство на СДС 1997 г. начело с Иван Костов и започна да провежда бясна неолиберална политика с извършвана най-корупционно приватизация на държавната собственост потъваща гърлата на нейните ръководители, използвали властта да станат крупни неолиберални капиталисти - олигарси и мултимилионери. 
Още в първите си крачки СДС показа, че по нищо не се различава от първата партия и проформа нейна "опозиция"- БСП. Скоро българския народ прозря мръсното бельо на СДС и партията бе отритната от обществото, тя постепенно заляза и влезе в небитието на историята.
Сега останките на СДС продържават да се кланят на Рейгън и Сорос, да ги сочат за свои духовни родители, да издигат бюстовете им в Южния парк...

У нас комунизмът си отиде, но комунистите останаха!
Поради идеологическото изоставане на политическото пространство на България в следствие на непрекъсната 70 години власт на комунистите, българският народ продължава да не познава демократичните идеи и правовата държава на развита Европа , да няма нова европейски възпитана и насочена интелигенция и духовно да е изостанал с 50 години от другата Европа. Управляващите комунисти след 1989 г. продължават да тикат на преден план своята стара комунистическа интелигенция, родена от БКП и изповядваща нейната идеология в услуга на партията и нейния елит. 
Сега България повтаря стъпките си непосредствено след Освобождението, да се движи на куц крак след другата Европа.
За това сега 2018 г. народът ни все още няма изградено съзнание да разбере нуждата от нова социалистическа партия, която да го поведе срещу неолибералното статукво наложено ни от БСП. Тя трябва да се изправи срещу БСП и нейните рожби, като народът я вкара с голямо мнозинство в НС и не допусне в НС двете най-големи неолиберални партии - БСП и рожбата и ГЕРБ, чийто олигарси владеят цялата икономика(БСП) и финансова система на България( ГЕРБ), или ги остави малцинство в НС. 
По този начин ще отнемем властта от ръцете на БСП и прогоним неолиберализма от България. Отнеме ли се властта от БСП, нейните 300 рожби, включително и ГЕРБ ще изчезнат за 1 нощ като потъващи кораби.

"Идея за България" предлага на българския народ да се бори срещу неолибералния капитализъм и го прогони от държавата си. Борбата се състои във възстановяване на социализма и изграждане на социална държава в България, но не по модела на комунистите и бай Тошо, а по модела на най-развитите европейски страни от северна и средна Европа, 8-ката Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария.
Да осъществим завета на дедите ни и  направим България- Швейцария на Балканите, богата и просперираща европейска държава!
По този начин ще се смени порочната , ограбваща и корумпирана американска неолиберална олигархична система от прехода, натрапена ни от комунистите на последния елит на БКП, с антипода на неолиберализма- системата на европейската социална/правова държава на най-развитите европейски страни от северна и средна Европа- 8-ката Швеция, Финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария. Смяната на системата е  единствения начин да се преборим с неолиберализма и го прогоним от държавата си. И единствения начин да поправим грешките от прехода с разграбването на голямата държавна собственост и разрушаване на икономиката.Така ще  върнем България в Европа, където ни е мястото. През прехода комунистите ни изкараха от Европа и направиха 51-вия американски щат.

Социалната държава на Европа не е утопия, а реалност вече 70 години в европейския запад. Най-развитите европейски страни от северна и средна Европа са построили развития социализъм на Маркс. Утопия остава само за такива нашенци, които не познават запада, нямат представа за неговата социална държава, гледат го с бинокъл от мегданЯ на село Долно Уйно Българско, чоплят семки, носят празни глави или пълни само със старата комунистическа пропаганда, която отричаше западноевропейската социална държава. В комунистическата система имаше само една партия владееща цялата власт в държавата, изповядваща своя идеология с която облъчваше съзнанието на човека от първите му крачки. Комунистическата пропаганда унищожи съзнанието на 2 поколения българи, остави ги без разбиране за демокрация и правова държава тогава, когато другата Европа завоюва небивал просперитет с тях. И продължава да го държи с ниско съзнание поради продължаващото управление на комунистите държащи всички медии и хуманитарно образование.
В тях съзнателно се дава грешна представа за западната социална държава.
Например, к
омунистическата идеология не разбираше разликата между европейската социална държава и либералната американска държава. Комунистите ги слагаха под един знаменател и ги наричаха"буржоазни", „загниващ капитализъм". Това е една от причината народът ни да не знае нищо за нея и не вижда разликата между САЩ и Европа.
Друг пример- комунистите говореха, че западноевропейския социализъм отрича частната собственост и инициатива. Което е тлъста лъжа и манипулация.
Социализмът на изброените горе най-развити западни страни не отрича частната собственост и частната инициатива“. Те бяха отречени само от източните комунисти, които ликвидираха частната собственост в икономиката и я направиха 100 % държавна, без пазарни функции. И това стана една от причините те да се провалят в строителството на марксовия социализъм. Ние сме привърженици на западния социализъм( социална държава), който също се строи на марксова основа. Но в него частната собственост на малкия и среден предприемач е  на почит и той вече заема 50% от голямата средна класа- основна и управляваща класа в западноевропейската социална държава. Там управлява средната класа заемаща 72- 85% от обществото.
Според Марксовия класов подход „капитализъм“ означава социално несправедливо общество с 1% богати хора държащи и разпределящи всички средства за производство и управляващи държавата. А в западната социална държава няма капитализъм, там се гради социално справедливо общество, Маркс е изпълнен изцяло като са премахнати експлоатацията на труда и несправедливото разпределение на печалбата отразено в „Капиталът“ му. Там са построили социално справедливо общество където управлява не богатите, а голямата средната класа заемаща 72- 85 % от обществото.
В икономика на социалната държава най-важните и стратегически отрасли- енергетика, транспорт, телекомуникации, горива.. са държавна собственост и управлявани на пазарния принцип. Те носят на държавата печалбите за издръжка на социалната сфера- държавното и безплатно здравеопазване, държавно и безплатно по всички нива образование и другите социални дейности насочени предимно към възрастните, децата, младите, семействата. Социалната държава е поставила „реален социален минимум“ под чиито ниво доходите на никой човек не могат да паднат, за това там няма бедни хора.

По това социалната държава на Европа се различава от неолибералната на родителката и меката на неолиберализма- САЩ, където държавата се управлява от едрия капитал, а не от средната класа. Неолибералната държава на САЩ и социалната на Европа имат съвсем различни правни норми, икономически и обществени модели.
От 28 години България е неолиберална държава и неолиберално копие на САЩ, но получила неолиберализма си от Москва по комунистическа линия.
КПСС го наложи на БКП. От 28 години в България управлява едрия олигархичен капитал съсредоточен в ръцете на олигарсите на трите партии БСП, СДС и ГЕРБ, който не позволява да се създаде средна класа и убива всяка частна инициатива на малкия и среден предприемач.
Ето защо сега в България не се вижда средната класа.

Социализмът на
западната социална държава има две основни оръжия, които липсваха в социализма на източните комунисти - демокрацията и правовата държава.
Демокрацията отваря криле да се работи и твори, което позволи народите сами да строят социализма си от долу на горе.  Правовата държава е производна на демокрацията и колкото по-развита демокрация се упражнява в обществото, имаме по-добре работеща правова държава и по-добре построена социална държава.
Правовата държава  не позволяваше корупция с държавни пари,нито елитът да краде обществения продукт.
Тези две оръжия бяха в основата западът да построи високоразвити и богати социални държави с 15 пъти по висок жизнен стандарт от изтока.

Западът ни е научил, че социална държава не се строи без правова държава. Първо се строи правовата държава, а после социалната. Правовата държава е гарант за изграждане на социалната държава, пази я от разрушаване и деградация. Без правова държава парите на данъкоплатците вместо да влязат в икономиката и създадат растеж, те ще влязат в джоба на елита, както става в България вече 30 години и тази мащабна корупция докара страната ни до клоаката на Европа.
Правовата държава не допуска привилигировани елити и малцинства, при нея всички са равни пред закона.
Социализмът на комунистите не съдържа нито демокрация, нито правова държава. В комунистическата държава народът не управляваше държавата си, а един тесен и привилегирован политически елит на единствената партия спускащ директивите си от горе. В комунистическата система липсваше правовата държава., там имаше "правова държава" само за елита на комунистите. Това забави темповете на строене на социализма у нас. Когато се събудихме за демокрацията в навечерието на 1989 ние се оказахме, че сме изостанали с 15 пъти от  запада. Ако не бяхме попаднали под съветски ботуш след войната, ние щяхме да следваме запада в строителството на социализма и да станем Швейцария на Балканите !

И след 1989 г продължи съветския, после трансформиран в руски ботуш, като КПСС наложи на нашата БКП своя нов неолиберален обществен модел,  направи ни  руска губерния и дъвка в устата на руската олигархия, която роди българската олигархия и като по-силната изнася парите на България заедно със своите в американски банки и ни държи с най-ниските пенсии и заплати в света. Ето,
да прочетете от мен как руската олигархия заедно с българската изяждат малка България и са я направили най бедното и тъжно място в света "Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция?"

Комунизмът си отиде, но комунистите останаха!
Комунистите след 1989 г пръснати и оглавяващи всички партии, продължават да ни управляват  със старите методи без демокрация и правова държава, за това България стигна през прехода до дъното на Европа- стана най бедната и пропаднала държава с управляваща мафия,  бълваща организираната престъпност. Паради липса на правова държава елита продължава да краде половината обществен продукт за джобовете си и е направил българския народ най-бедния в Европа и ЕС .


Понеже не знае как да се справи с мафията си, не познава правовата държава на запада, сега българинът се хваща за „традициите и корените си“ като средство да оцелее от отровните пипала на управленческата си мафия. Но нищо не е постигнал, защото не знае как да изгради правова държава, която само и единствено може да ликвидира мафията му, донесе демокрацията, върне народа(емиграцията) в родината, осигури възможности за труд и творчество, направи България и народа и богати като западноевропейците. 
Социализмът създава блага, а капитализма ги разграбва. Виждаме вече 28 години бандитски преход
, как децата на посткомунистическата мафия ограбиха и разрушиха
благата на социализма, които бащите им построиха преди това.

Сега парите и средствата за производство на България се намират в ръцете на 38 неолиберани олигарси на БСП, СДС, ГЕРБ- главните партии управлявали през прехода и използвали властта си да заграбят цялата икономика и парите на България.
Парите в ръцете им ги правят силни и трябва да им бъдат отнети!
Това ще направим, като влезем с МНОЗИНСТВО в НС, съставим САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВИТЕЛСТВО и с наше законодателно мнозинство ще приемем нужните закони. Първо приемаме нужното законодателство за построяване на ПРАВОВА ДЪРЖАВА по модела на западноевропейците, като за тази цел приемем нова конституция и премахнем сегашната посткомунистическа конституция родила рецидивите на бандитския ни преход.
После пускаме правовата държава срещу мутростатуквото от прехода. Тя по естествен път ще го срине, като извърши преразглеждане на прехода с всички концесионни и приватизационни сделки и РЕприватизация, по такъв начин ще изтръгнем парите на олигархията и  ликвидираме, а парите и отнемем.
Това ще открие пътя на България за построяване на социална държава по модела на развитите западноевропейски страни!

Ние не сме болшевики и не целим да въвеждаме еднопартийна система, застъпваме многопартийността смятана сега за неотменима  демократична ценност, но отричаме сегашната много престъпна корпоративна неолиберална партийна система на България с партии собственост на олигарси. Целим да ликвидираме олигархията и измъкнем от ръцете и парите, които я правят силна. Те всички са добити с престъпни криминални начини с използване властта на партията си да ограбят държавата и останалия народ .
Целим да влезем с мнозинство в НС за да можем да реализираме идеята си за смята на неолибералната олигархична система от прехода по законодателен път с приемане закони в НС с наше законодателно мнозинство.
Смяната на системата ще се извърши след пълно преразглеждане на прехода, на всички концесионни и приватизационни сделки и РЕприватизация. Така ще изправим нашите милионери и милиардери на СЪД за корупция, грабеж и геноцид на народа, наказваме ги, конфискуваме ги до 10-то коляно и вкарваме в пандиза да завършат живота си, както постъпват в правовите държави на Европа.
Нашата бизнес класа се покрива изцяло с политическата ни класа, бизнесмените ни са в ръководствата на всички партии. Като ги накажем, наказваме и партиите им, те биват лустриирани или след като отрежем главата на змията - ръководителите им, партиите от само себе си се разпадат и заминават в небитието на историята. По този начин ще ликвидираме корпоративната безидейна политическа система и отваряме хоризонти за създаване на нов тип политическа система, с нови идейни партии носители на силно градивни идеи за бъдещето на обществото по подобие на развития европейски запад.


Като чуе тези наши намерения, някои нашенци се провикват“
Парите са изпрани,всичко е измама!“ Да, ама НЕ!
Правовата държава
на развитите европейски страни изброени по горе има начини да се справя с прането на мръсни пари. Остава ние да ги приложим. Важно е да има държавни органи работещи добре, които да проучат първо произхода на началния капитал - откъде са тръгнали и кой е започнал. Правовата държави имат такива органи и това са финансовото разузнаване на полицията и правосъдната система. В развитите правови държави те са независими от политическата власт органи. Такива България няма, цели преход те са се намирали под мишницата на политическата власт, защото ни управляват комунисти, които по стар навик, както беше в тяхната тоталитарна държава, слагат полицията и съдебната система под политическа шапка. До 2009 г БСП и СДС държаха съдебната система и полицията от "свои хора", след 2009 г откак Бойко Борисов се изкачи на власт, той започна да повтаря стъпките на БСП - нали ГЕРБ е произлязла от БСП и носи нейното мислене? За това се казва - комунизмът си отиде, но комунистите останаха!
При едно преразглеждане на прехода с всички приватизационни сделки се вижда първо КОЙ е купувача, с КАКВИ ПАРИ е купил, дали е изпълнил договора следприватизационен контрол. Има следващи купувачи, но и на тях се гледа чистотата на капитала. Всички по веригата от първия до последния, които са прали мръсни капитали се конфискуват и вкарват в пандиза. Сделката се разваля от държавата, национализира се без обезщетение и след това се РЕприватизира в полза на държавата. Същевременно политиците направили сделката се изправят на съд за корупция!
РЕприватизацията става според
структурата на икономиката която градим. Например, много корупционно направената "сделка БТК" се разваля , всички по веригата се проверяват за произхода и чистотата на началния и въртените капитали, след това, обаче, не се приватизира наново, а остава на държавата и се управлява на пазарния принцип, защото отрасъл "телекомуникации" е държавна собственост в нашия икономически модел, правен по модела на 8-те най-развити европейски социални държави. РЕприватизират се само обекти от отрасли, които не са държавна собственост и не са стратегически. Всичко това е обяснено в нашата ДОКТРИНА, намира се в главния сайт ideyazabulgaria.org . Така се постъпва в правовите държави на Европа и ние така ще постъпим!


Martin Schulz
Освен с  мнозинство в парламентите и самостоятелни правитества, няма друг начин за прогонване на неолиберализма.

Сега наблюдаваме социалистическата партия на Мартин Шулц на най голямата и силна икономика на ЕС- Германия да се опитва да влезе в коалиционното правителство на християндемократа и неолиберал Меркел и по този начин Шулц се опитва „отвътре“ да „разбие“ неолиберализма в Германия.
Но едва ли може да направи това, след като в новото правителство на Меркел социалистите ще бъдат под нейната
неолиберална шапка.
По тази причина партията на Мартин Шулц се разцепи на две антагонистични групи - едната половина от социалистите са гравитиращи неолиберали около Меркел и другата половина  са останали на старите си социалистически позиции.
Едва ли по този начин ще бъде прогонен неолиберализма от Германия, най много германските социалисти да се разцепят на две и Шулц да остане „вожд без народ“.

Запитайте се- къде и кога някоя българска медия ви е разказала за социалната / правова държава на развитите европейски страни от северна и средна Европа 8-ката -Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария, победила капитализма въобще и побеждаваща сега неговия последен вариант – неолиберализма? 
Никога, защото всички медии в страната и цялото хуманитарно образование продължават да се намират в ръцете на БСП и рожбите й, които всячески се стремят в тях да скриват от обществото истината и непрекъснато го дезинформират.

Идея за България“ единствено подава на народа си правилната информация в своя главен сайт www.ideyazabulgaria.org и социалната мрежа www.facebook.com/ideyazabulgaria. Но това е крайно недостатъчно и достига до малко хора. Това се използва от БСП и рожбите да държат „вся влась советов“ на държавата и продължат бандитски да вършеят в нея.
Повече от ясно е, че е нужно а да се образова българското общество, като в медиите и хуманитарното образование се подава правилна информация и нови знания за течащите процеси в Европа и света в последните 30 години.
Идея за България“ взе решение да създаде своя медия във вид на медиен консорциум, в който да казва истината за процесите течащи в света и Европа в последните 30 години и да търси новата социалистическа идея с която да възстанови в България социалната държава и я развие по подобие на 8-ката най-развити западни социални държави от северна и средна Европа - Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия , Австрия и Швейцария. М
едийният консорциум ще има  печатна и електронна медия разпространяващи се безплатно, интернетна телевизия и свое издателство.
Но за това е необходим сериозен начален капитал. Ние го нямаме. Зараждащите се нови леви сили в България нямат пари за свои медии, парите са в ръцете на управляващите неолиберални партии на едрия олигархичен капитал пълнещи сега НС( всички до един там са такива). 

Агентите на мутростатуквото изпращани при нас се опитват да ни пробутат идеята за коалиция с друга партия. Ние ясно казваме в нашите документи, че няма да се коалираме с никоя друга партия от 300 те партии родени в статуквото.
Малките
партии са родени с парите на олигарсите на големите партии и изпълняват техните заповеди. Големите партии управляваха в през прехода 28 години и докараха България в това жалко състояние сега, те са наш идеологически противник.
Цялото политическо пространство на България е неолиберално, всички партии от ляво и дясно са неолиберални на едрия олигархичен капитал. А ние сме против неолиберализма и искаме ликвидиране на неговата олигархия и измъкване парите от ръцете и.

Целият ни преход е пълен с безпринципни коалиции „на мишката и котката“ , игри на щърбела с хърбела, те го направиха свинска кочина и бандитско-мутренски.
Вижда се от сегашното правителство. „Патриотите“ в предизборната си кампания говориха против Борисов и обещаваха какво ли не на пенсионерите, а като Борисов им подаде кокалче и им обеща парче от „баница България“, веднага се коалираха с него, влязоха в правителството  и сега са послушни мекотели под мишницата му.
Олигархът Марешки, който реши да става "политик" и си направи за 24 часа измислена партия"Воля", получил началния си капитал от „касата“ на БСП- Мултигруп, а после вършееше заедно с Борисов и от благодарност ГЕРБ му подари 147 000 гласове от "мъртвите души" в избирателния списък, които паритите съвсем съзнателно държат вече 20 години.
Борисов доброжелателно вкара своя бизнес авер Маришки в пърламента, а сега Марешки играе заедно с БСП на „опозиция“ на ГЕРБ. За Марешки властта е начин да прикрие далаверите си, да си изпере парите и запази богатствата.

За Бареков, Сидеров, Енчев, Христо Иванов и прочее, няма да говоря, разказала съм за тях в отделни коментари. 
Двете най-големи партии БСП и ГЕРБ от 13 години, поради липса на опозиция срещу тях, играят пред нас представлението„ Опозиция и управляващи „ и си разменят властта, а в същото време са еднакви неолиберални партии на едрия олигархичен капитал произлезли една от друга. Олигархът Борисов получи началния си капитал от касата на БСП - Мултигруп. Сега  олигарсите на двете партии владеят цялата икономика и финанси на страната и се борят помежду само за повече политическа власт, чрез която по лесно да се доберат до държавната хазна.
Ако утре се създаде истинска социалистическа партия искаща сменянето на неолибералната система и се изправи срещу двете едновременно, пред тази появила се голяма опасност нищо чудно БСП и ГЕРБ да се обединят в нова безпринципна коалиция и от първи врагове, да станат първи приятели.
Видели, че народът ги мрази, сега БСП и ГЕРБ упорито раждат нови и нови малки партии -свои сателити, се цел да се скрият зад тях и управляват. Но се видя,че кадровата им база издиша, щом опряха до шоумена и първи чалгар на прехода Слави Трифонов да ги замести.

Сега олигарсите на двете най-големи партии БСП и ГЕРБ владеят цялата българска икономика( БСП) и финансова система- банките( ГЕРБ) и се "бият" помежду за заграбване на нови парчета от икономическата баница на България. Най-умен сред тях се оказа финансовия олигарх Бойко Борисов, който използва властта си от 2006 г до сега( първо като кмет на София, после като министър председател)  да върти всички държавните пари през двете си банки СиБанка и КТБ и да ги направи мощни чудовища, изсмукващи кръвта на българите. Така сам се превърна в най-силния и богат олигарх на България, държащ цялата власт на държавата в ръцете си и опитващ се да оформи диктатура у нас по подобие на Путин. За сега  не е успял, защото за щастие България не се намира под мишницата на диктатора Путин и неговия Евразийски икономически съюз,     а в системата на най-големия в света икономически съюз ЕС, издигнал демокрацията на най-висок пиедестал и диктатури няма да допусне. ЕС ни спасява от опитите на нашите управляващи неолиберални посткомунистически олигарси свързани с руските и намиращи се под командата на първия олигарх на Русия и последен посткомунистически диктатор в Европа- Путин , да изродят управлението на държавата ни в диктатура, каквато се шири в Русия в 25 годишното управление на Путин.

Въпреки по-големия си интелектуален потенциал наследен от БКП и считана за най-опитната и ловка партия БСП
превърнала се  в главния кукловод на прехода,  родила всички партии и техните олигарси като им раздаде началния капитал от "касата си Мултигруп“ през целия преход ръководеща всички партии задкулистно и предкулистно, в 2009 г.БСП  загуби "битката" си с ГЕРБ и изтърва властта поради олигархичната си разлика с ГЕРБ.
Олигарсите на БСП  не са финансови олигарси като тези на ГЕРБ, а държат икономиката и производства на страната  и понеже са комсомолски кадри производни на  последния елит на БКП,  носители на старата  комунистическата идеология  и мислене, която отричаше бизнеса и частната собственост, нямаха представа как да развият икономиката и предпочетоха да я ограбят, унищожат производствата, изнесат навън парите от този грабеж без да ги внесат  в икономиката, а  с тях да си купят вили в Маями и Южна Африка и сега се излежават по шезлонгите там, като държат парите си в американски банки и офшори зони - всички американски и английски протекторати.
Преди 3 години написах статия  Само системата на социалната европейска държава може да спаси България, с която опонирах на проф.Боян Дуранкев- икономист от школата на БКП-БСП, който пледира „Държавата трябва да се завърне в икономиката като производител на дефицитни блага...” без да казва как това ще стане и без да вижда 36-те олигарси в редовете и ръководството на БСП продукти на новата неолиберална система,  добили богатствата си с криминални и престъпни начини - да използват властта на своята партия и си присвоят държавна собственост за 1 лев, като по този начин  ограбват другите от обществото. Той не вижда, че не политиците-представители на олигархията Сергей или Корнелия определят посоките на развитие на българската икономика, а самите олигарси собственици на икономиката и имащи огромна икономическа мощ в ръцете си- не случайно те са в ръководството на БСП. Олигарсите никак не щат да произвеждат какви да е блага. Как Дуранкев ще ги накара да произвеждат, като  се прегърне с тях ли ?
Такива изявления БСП е правила вече 28 години мутренско-бандитски преход спретнат от нея, откак открадна от „Идея за България“ термина „ социална държава”, без да влага същото съдържание и с него лъжи и зарибява стария си електорат от БКП да гласува за нея, а когато БСП е идвала на власт с техните гласове, нито 1 ден не е работила за изпълнение на обещанията си, а само е използвала властта да пълни джобовете на олигарсите си, като е грабила и доунищожавала безмилостно последните блага на социализма, без да забие в целия преход нито един градивен пирон в снагата на България.

"Идея за България" е  намерила пътя по който ще се развиваме - без коалиции с неолиберални партии, без парите на олигарсите и без да им даваме да ни водят за носа и диктуват какво да правим.

Има само един начин да се събере начален капитал за медии  - като изградим своята нова истинска социалистическа партия във вид на мощно гражданско движение с голяма членска маса, по подобие на „ Движението 5 звезди“ ( Чинкуе стеле) на Бепе Грило в Италия, „Подемос" в Испания , „Сириза" в Гърция. Всички там да дадоха по 5 евро членски внос или дарение, и събраха началния капитал.
"Сириза" преди да дойде на власт за 1 години събра 3 милиона членска маса и над 15 милиона евро собствени средства.
"Чинкуе стеле" на Бепе Грило в Италия вече има 15 милиона членска маса с 75 милиона евро събрани средства и тази година се очаква да дойде на власт, понеже има избори в Италия и тя израсна за 5 години като първа сила.
Разликата с България е само една- нито гърци, нито италианци се управляват от комунисти, нито главите им са пълни с комунистическа пропаганда и имат къде по високо и развито СЪЗНАНИЕ от българите!

Най тежкото в международен план е поради липса на силни леви сили, ръководството на ЕС е окупирано от десните сили, управляват най върлите неолиберали от партията на консерваторите „Европейската народна партия“ ( ЕНП). Управляващите ЕС неолиберали се правят да не виждат ставащото в източна Европа и метаморфозите на източните комунисти, защото руските пари пълнят техните банки, поддържат банките и икономиките им, пълнят техните джобове.  Те се здрависват с нашите корумпирани до зъби политици по върховете ,пълнещи изпълнителната власт, НС и Европарамента и ги потупват окуражително по рамото. Десните сили държат Брюксел потънал в корупция и поради липсата на съдебна система, те държат ЕС в хаос и дезорганизация и мащабна корупция тресе Брюксел.
Липсата на разбиране и помощ от страна на Брюксел спира да се роди опозиция на неолибералното статукво в източна Европа. Това увеличава отчаянието
и страданието на народите, че няма да могат да се освободят от своята ограбваща неолиберална посткомунистическа олигархия и засилва настроенията срещу ЕС, увеличава браздата между изтока и запада.
Докато другата Европа е заклещена в прегръдката на една неолиберална геополитическа сила- САЩ, то малка Блъгария е попаднала в октоподните пипала освен на своя неолиберален политически елит, но и на две големи геополитически сили- Русия и Турция и ако българският народ не се организира и обедини силите си срещу неолибералното си мутростатукво, за неговото прогонване и ликвидиране на българската олигархията, отварящи вратите на България на олигархиите на Русия, Турция и САЩ, той няма да просъществува повече от 10 години, ще бъде изтрит от картата на Европа.

Понеже нямаме сега идейни партии, на тяхно място има гнусни бандитски образувания „куча марка“, ЕТ корпоративни партии собственост на олигарси, които купуват членска маса и електорат, нашенецът , който не познава Европа и не е видял друго в родината си си мисли, че за създаване на партия се иска много пари. Ние създаваме ИДЕЙНА, а не корпоративна партия, за която не се иска пари, а съзнание, хората да са убедени дълбоко в нашата идея и доброволно да идват при нас. Ние казваме, че парите не ни трябват за партия, а за медия, която да дава правилна информация на народа за света, другата Европа и ставащото у нас, с която да разбием сегашното медийно пространство на България владеещо се от олигарсите и черните каси на БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ... като Пеевски и сие...

Аз създадох след 10 годишен труд идеология за нова лява социалдемократическа партия и това е първи и оригинален труд в Европа. С нея смятаме да сринем по идеологически път БСП и това БСП добре разбра, като пусна всичките си стари ДС ченгета по моите дири и търси начини да спира работата ни. 

Но едва ли ще успее, защото не се намираме под мишницата на нейния ръководител - Путин, а в системата на ЕС, който е издигнал демокрацията на най-висок пиедестал.

Остава да започнем организирането на Движението и събиране на началния капитал за медиен консорциум.
Записването при нас става по електронен път чрез формуляра СТАНИ ЧЛЕН, намиращ се в началната страница на главния сайт 
www.ideyazabulgaria.org.
Идеологията ни по естествен път е поставила ограничения за влизане при нас, не може всеки да влезе, изградила е УСЛОВИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО.
За сега ни липсват технически организатори на национално и местно ниво, които да градят организацията.

Игнате, може да ни бъдеш полезен именно в една такава дейност или популяризираш идеите ни сред емиграцията, да намерим такива технически организатори сред нея, защото емиграцията е важна за нас като бъдещ електорат на нашата партия. Тя е по напредничава от живеещите в България с промити от комунистическото иго мозъци, сред нея вече се появява новата европейски възпитана и насочена интелигенция и трябва да я организираме да гласува за нас и ни вкара с голямо мнозинство в НС.

Ние единствени обещаваме на емиграцията, че нашата партия като дойде на власт с голямо мнозинство и самостоятелно правителство, ще изгради България като социална и правова европейска държава по подобие на най-развитите европейски страни и я направим богата като тях. 
По този начин ще създадем необходимите социални условия, обществен ред и стандарт,  ще отворим вратите на държавата ни за завръщане на емиграцията ни, ще направим България притегателно място за всички българи да работят и творят, да имат достоен живот и старини  в Родината. Така ще възстановим загубените човешки ресурси на България през време на неолибералния преход.Без човешки ресурси е невъзможно да запазим държавата и нацията си.

Аз вярвам в моя народ, в неговите интелектуални сили. 30 години съм живяла навън сред чужди народи и съм установила, че няма по умен, трудолюбив, знаещ и можеш народ от българския. При това има огромно историческо наследство и памет, които не могат никога да бъдат заличени. Просто той има нещастна и тежка историческа съдба да попадне насила и след окупация в системата на съветските комунисти. И продължава да живее под управлението на комунистите, които го държат с 50 години духовно изостанал от другите европейски народи.
Левски с цървулите и словото в тъмния 19 век на чуждоземно и мракобестно робство, без телекомуникации , е успял само за 2 години да създаде 1500 комитета, да отвори очите му и го вдигне на борба за своето Освобождение. Сега ние в 21-ви век на телекомуникациите, членове на най-мощния и богат Европейски съюз, издигнал демокрацията и правовата държава на най-висок пиедестал, като най-защитени човешки права, същото можем да го извършим и за по кратко, Левски ни го завеща и ние сме длъжни!


Ще действаме както е действала нашата интелигенция през Възраждането - тогавашната емиграция на България са били  хъшовете ни. В кафенетата на Браила, Одеса, Прага, Братислава, Виена, Париж, Лион, Чикаго  те научават тогавашните  триумфиращите идеи в Европа на Френската революция за свобода, независимост, равенство и справедливост, донасят ги в България и с тях образоват народа ни. 
Левски изгради на тяхна основа своята идеология ”За чиста и свята република” и я разнесе само за две години с цървулите и словото, Ботев с перото, Раковски с гениалната си четническа тактика и вдигнаха народа на борба за своето Освобождение от турското робство.
Всеки българин трябва да разбере, че сега ни предстои освобождение от новото неолиберално олигархично робство и възстановяване на социалната ни държава.
Борбата сега започва, битката предстои. Българино, помисли  за бъдещето си, вземи съдбата си в ръце, повтори подвига на дедите си и поеми  пътя към свободата си!

Автор : Дора Апостолова
Материал на "Идея за България"
22.1.2018 г.

материалът продължава да се актуализира и допълва

p.s. Дора Апостолова е учредител и председател на УС на „Движение за реална демокрация-Идея за България“. За нея и от нея ще прочетете повече в нейния БЛОГ в настоящия сайт

http://ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova

Други статии
от същия автор
подържащи и допълващи настоящата статия:


1. БЗНС - най-големия български принос в новата европейска история на социалистическия либерализъм

2.  От плана Ран Ът през Маршал олигархията БСП до европейската реална демокрация

3.
Американският неолиберализъм и европейската социална държава

4.
Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция

5.
Втора Студена война дели Европа на две...

6.
Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?

7.
Защо БСП е най-голямата опасност за бъдещето на България?

8.
За различно грозните фигурки на БКП и БСП

9.
Попътни ветрове от Брюксел към нашите банки

10.
Само системата на социалната европейска държава може да спаси България

11.
Чинкуе стеле, СИРИЗА - новата политическа стратегия за борба срещу неолиберализма


12 Далаверата българска приватизация и защо не станахме Швейцария на Балканите?

13.
Специалната мисия на европейската социална/правова държава. Тъжната истина за социализма, който България загуби

14. 200 години от рождението на Маркс. Защо Маркс не е актуален сега ? Търси се новия Маркс!

 

Добавете коментар


Реклами от Google